Online facilitator
← Terug naar actueel

Training online bijeenkomsten effectiever en energieker: samen aan de slag

dienst • 0 min. leestijd

In 4 interactieve workshops naar effectieve en energieke online bijeenkomsten

Het vormgeven van een online bijeenkomst is meer dan het draaiboek langslopen via Zoom of MS Teams. Je spanningsboog is korter, de dynamiek is anders: online bijeenkomsten vragen een andere benadering. Gebaseerd op onze eigen ervaring en samen met expert Henk van der Steen hebben we een reeks van actieve sessies ontwikkeld om zulke online bijeenkomsten vorm te geven en te faciliteren. In 4 sessies delen en ervaren we een aantal principes, werkvormen, draaiboektips en online tools om online bijeenkomsten naar een volgend niveau te tillen.

Ik wil mijn online bijeenkomsten een boost geven!

De uitdaging

Of het nou gaat om je wekelijkse teamoverleg of het tweejaarlijks evenement voor externen, alles is momenteel digitaal en een deel zal dat ook blijven. De uitdaging daarin is hoe je de energie goed houdt en alle genodigden betrekt. Wat is bijvoorbeeld een goed alternatief voor het eindeloze voorstelrondje?

Het is telkens weer verhelderend en super leuk om te doen. Het is wel goed om vaker oefenen om zelf echt zeewaardig te worden in het faciliteren en vormgeven van online bijeenkomsten – een deelnemer over de workshops

Onze aanpak

In vier sessies van 2 uur gaan we aan de slag met een aantal basisprincipes en online tools die je gaan helpen om effectieve bijeenkomsten met betrokken deelnemers vorm te geven. De sessies bouwen op vanuit een theoretische basis naar online tools. Voor alle sessies geldt: learning by doing, je gaat dus zelf ook aan de slag en elke werkvorm is eigenlijk een demonstratie an sich.

In elke sessie passen we het “doos-in-doos-principe” toe. Ofwel, we gebruiken verschillende werkvormen en tools tijdens de sessies om ieders bibliotheek werkenderwijs uit te breiden. 

 

Sessie 1: Wat maakt een bijeenkomst een goede bijeenkomst? – De basis

In de eerste bijeenkomst staan we stil bij het doel en principes van een bijeenkomst. Hoe kijken we tegenwoordig eigenlijk naar een vergadering waarin één persoon voornamelijk aan het zenden is? Ook de rol van de voorzitter, facilitator of moderator wordt in beeld gebracht.

Drie van de vormen en tools die we gebruiken:

 

ik ben er vanmiddag in gaan geloven dat online een aanvaardbaar alternatief is voor offline bijeenkomsten – deelnemer na workshop 1

Sessie 2: Hoe geef je een goede online bijeenkomst vorm? – Werkvormen, ice-breakers en energizers

Tijdens sessie 2 gaan we in op het draaiboek en werkvormen. Zorg bijvoorbeeld voor ritme en variatie en werk aan nieuwe rituelen in online bijeenkomsten.

Drie van de vormen en tools die we gebruiken:

Sessie 3: Waarmee geef je die bijeenkomst vorm? – Online tools en tips

Tijdens de tooltraining gaan we verder in op een aantal online tools en tips. We laten verschillende platforms zien die je goed kunt gebruiken om deelnemers bijvoorbeeld te laten samenwerken.

Drie van de vormen en tools die we gebruiken:

Sessie 4: Reflectie

Om kennis en ervaringen met elkaar te delen, doen we een reflectiesessie. Het moment om te delen waar je nog tegen aan liep en vragen te stellen.

 

Na afloop van deze sessies kun je

Investering

Voor €699 excl. btw (p.p.) (of €599 als early bird) doe je mee met 4 sessies van 2 uur waarin er ruimte is voor het stellen van vragen en uitwisselen van ervaringen. Na afloop van iedere sessie ontvang je de slides. Daarnaast sturen we aanvullende documenten op met tips voor werkvormen en online faciliteren.

Praktisch

De sessies vinden plaats in Zoom. Voorafgaand ontvang je daarvoor een link en andere benodigde informatie.

Zin om je online bijeenkomst een boost te geven?

Reserveer van de volgende momenten in je agenda en koop je ticket hier.

Deelnemen aan de sessies

Ontvang je liever een factuur (i.p.v. inschrijven en betalen via eventbrite)? Geen probleem. Stuur even een mailtje naar adinda@zeewaardig.com.

Eerder deden we deze workshops al met 48 deelnemers van onder andere