Online Expert Sprint Brainstorm
← Terug naar actueel

Online Expert Sprint

dienst • 0 min. leestijd

Sprint met de juiste expertise naar de oplossing

Ligt er bij jouw team of organisatie een vraagstuk of idee op de plank waar je nooit aan toekomt? Of het nu gaat om een vraagstuk over (digitale) dienstverlening, samenwerking tussen afdelingen, communicatie met je klanten, een productinnovatie, supply chain of maintenance? Met de Online Expert Sprint ontwerp én test je met je team je concept. In een aantal korte, energieke sessies worden de eerste concrete stappen gezet voor het in de praktijk brengen van je idee of concept. We doen dat volledig online samen met een expert uit jouw branche.

Waarom een Expert Sprint?

De huidige situatie rondom de corona-crisis brengt tal van uitdagingen met zich mee. Gelukkig kunnen we deze uitdagingen ook ombuigen in mooie kansen. Wellicht heb je te maken met een van de volgende situaties:

Waarom een online workshop?

Sprint samen met onze favoriete experts

Wat dacht je van extra slagkracht? Wij zijn voor! Daarom voegen we bij de Online Expert Sprint een expert uit jouw branche toe aan het team. Deze experts hebben kennis van jouw branche en kunnen daarom kritisch kijken naar de ideeën en komen bovendien met frisse inzichten en concepten. Een aantal van onze favoriete experts op het gebied van finance, organisatieontwikkeling, strategie en kunstmatige intelligentie hebben we al geselecteerd, maar een eigen expert uit je netwerk toevoegen kan natuurlijk altijd!

Onze experts stellen zich graag even voor:

Rick te Molder – Expert in Innovatie van Financiële Dienstverlening

Rick heeft jarenlange ervaring in het ontwikkelen van nieuwe digitale diensten bij grote organisaties. Hij heeft een achtergrond in financiële dienstverlening en brengt passie voor klant, product en technologie samen in jouw keten of ecosysteem. Zo ontstaan boeiende nieuwe concepten.

Hoe creëer je nieuwe (digitale) financiële diensten met een persoonlijke touch?

Meer over Rick

Henk van der Steen – Expert in Organisatieontwikkeling

Henk is een expert op het gebied van anders organiseren, samenwerking en cultuurontwikkeling. Hij is fan van ‘zelluf doen’; mensen zoveel mogelijk ondersteunen om zelf oplossingen te bedenken en toe te passen.

Kunnen we – voor als we straks terug zijn op kantoor – onze vergadercultuur en -structuur aanpakken?

Meer over Henk

Paul van Mechelen – Expert in (Corporate) Strategie

Expert Paul van Mechelen

Paul is een strateeg en verbinder actief op Raad van Bestuur niveau. Jarenlange ervaring als Hoofd Corporate Strategie in het richting geven van een organisatie in complex stakeholder veld. Hij heeft een achtergrond in strategie consultancy en is opgeleid als scheepsbouwkundig ingenieur.

Strategieën creëren die raken; zowel professioneel als intuïtief. Sterke op samenwerking gerichte veranderaanpak. De competentie en onafhankelijkheid van een ervaren adviseur, gecombineerd met de betrokkenheid en betrouwbaarheid van ‘eigen’ mensen.

Hoe geven we strategie van onze organisatie samen vorm richting de net niet aanraakbare toekomst van 2022?

Meer over Paul

Jeroen Eerden – Expert in Kunstmatige Intelligentie

Expert Jeroen van Eerden

Jeroen is een creatieve visionair. Als Data Entrepreneur en Kunstmatige Intelligentie Consultant is Jeroen sterk in het signaleren van en adviseren over de kansen en mogelijkheden van AI. Hij denkt graag mee over het inzetten van out-of-the-box, datagedreven oplossingen.

Hoe kan datagedreven techniek en Kunstmatige Intelligentie binnen jouw organisatie een positieve impact maken?

Meer over Jeroen

Aanpak van de Online Onderzoek Sprint

De Online Expert Sprint heeft een compacte vorm. Daarom is het van belang van tevoren tot een concrete uitdaging te komen. Zo kunnen de deelnemers zich vooraf oriënteren op dit vraagstuk, de nodige informatie verzamelen of hebben we de ruimte om voldoende inzichten te verzamelen door bijvoorbeeld een Online Onderzoek Sprint te organiseren.

Het team voor de Expert Sprint bestaat uit 4 tot 6 deelnemers van jouw organisatie. Wij vullen het team aan met twee ontwerpers die zowel een deelnemende rol hebben, als beschikbaar zijn als hulplijn tijdens de individuele, creatieve opdrachten. Daarnaast is er een sprint facilitator die het team helpt het innovatiedoel te bereiken én voegen we een relevante expert toe. Dit kan een expert uit jouw netwerk zijn, maar we kunnen ook vissen in de netwerk-vijver van Zeewaardig.

Aanpak Online Expert Sprint

Stap 1 – Intake

Ter voorbereiding van de Online Expert Sprint formuleren we een concreet vraagstuk. Om de sprint zo waardevol mogelijk te maken, kunnen we voorafgaand al een onderzoek en analyse uitvoeren. De inzichten hieruit zorgen dat we van start gaan met een goed gefundeerd vraagstuk.

Stap 2 – Ideeën genereren

Met het vraagstuk als startpunt kunnen we snel aan de slag met het bedenken van ideeën. Dit doen we met een aantal snelle brainstorm rondes. Sommige rondes individueel, andere gezamenlijk. De snelheid houden we erin door op de juiste momenten interessante ideeën te selecteren. Deze ideeën posten we online, in de tool Mural, zodat ze voor iedereen zichtbaar zijn én het op een later moment eenvoudig terug te vinden is.

Stap 3 – Prototype bouwen

Als we tot een interessante oplossing zijn gekomen, werken we deze uit in een prototype. We verdelen de rollen zodat we efficiënt en snel kunnen werken. Afhankelijk van het vraagstuk kunnen we verschillende tools inzetten om het prototype te maken. Soms is een simpele flyer voldoende terwijl we andere keren misschien een uitgebreid klikbaar prototype maken in bijvoorbeeld de tool InVision. Met behulp van tools als Whatsapp, Whereby en Mural zorgen we er in ieder geval voor dat de samenwerking soepel verloopt.

Stap 4 – Prototype testen

Het gemaakte prototype testen we met respondenten zodat we leren wat wel en niet werkt. Na de tests en het observeren, delen we onze inzichten met elkaar. Wederom gebruiken we Mural zodat alles op één plek online te vinden is. Vervolgens prioriteren we de inzichten en hebben we aan het eind van de dag precies in beeld wat werkt en wat niet. Mooie input voor de volgende stap dus!

Stap 5 – Vervolgstappen bepalen

Inmiddels hebben we een berg aan interessante inzichten verzamelend. Maar hoe nu verder? In stap vijf bepalen we samen wat de vervolgstappen zijn. Welke dingen kunnen we volgende week al oppakken? En wat zijn inzichten voor de lange termijn? We gaan in ieder geval snel aan de slag met de eerste actiepunten!

Stap 6 – Team check-up na 2 weken

Na een aantal weken organiseren we een team check-up. We hadden een aantal vervolgstappen bepaald met concrete acties, hoe staat het hier nu mee? Is het gelukt om aan de slag te gaan met de inzichten of kunnen we met een aantal praktische opdrachten net die extra snelheid brengen?

Praktische zaken

Om tot een succesvolle online sprint te komen hebben we een aantal belangrijke praktische zaken:

Een eigen workshopkit thuisgestuurd

Omdat we allemaal vanuit huis werken heeft wellicht niet iedereen alle materialen in huis. Dat is natuurlijk geen probleem want bij de Online Expert Sprint zorgt Zeewaardig voor een thuisgestuurde workshopkit met alle benodigde materialen. Van post-its en stiften tot formats voor de brainstorm-vormen en niet te vergeten wat lekkers voor tijdens de pauze.

Zeewaardig Workshop Materiaalpakket

Geïnteresseerd in een Online Onderzoek Sprint?

Ben jij benieuwd of denk je dat een Online Expert Sprint jouw organisatie kan helpen? Of wil je kennismaken met een ontwerpende manier van werken?

Mail Maartenof  Download de onepager