Amsterdam Nieuw West banner
← Terug naar actueel

Participatie voor de gebiedsplannen van Amsterdam Nieuw-West

1 april 2017 • Gemeente Amsterdam 0 min. leestijd

De Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Nieuw-West, zocht naar een manier om bewoners en ondernemers te betrekken bij het schrijven van de nieuwe gebiedsplannen. In de vijf gebieden van Stadsdeel Nieuw-West zijn we met een ontwerpteam met ambtenaren de straat op gegaan om bewoners en ondernemers te interviewen en het gebied te onderzoeken. Met de resultaten ontwikkelde het team thema’s voor de gebiedsplannen die ze teruggaf aan de bewoners.

Wij willen bewoners betrekken bij het ontwikkelen van nieuwe gebiedsplannen.

Aan het eind van het traject moesten de gebiedsplannen voor de vijf stadsdelen ontwikkeld en breed gedragen zijn. Om het brede draagvlak te realiseren, vroeg Stadsdeel Nieuw-West voor een participatieve aanpak waarin we iedereen in het project betrokken. Daarnaast zocht ze naar de ervaring om vraagstukken in de toekomst op eenzelfde manier aan te pakken.

Aanpak

Amsterdam Nieuw-West kick-off

Kick-off

We startten met een bijeenkomst waarin het ontwerpteam, een vaste groep medewerkers van de Gemeente Amsterdam, met het proces kennismaakte. Naast de eerste ontwerpoefeningen, werden de prioriteiten van de gebiedsagenda uitgediept als voorbereiding voor de interviews.

Amsterdam Nieuw-West interviews

De straat op

Voor inzicht in de behoeften en wensen van bewoners en ondernemers in de gebieden, heeft het team in totaal 800 waarderende interviews gehouden. Daarnaast wandelde ze door de gebieden waarbij bewoners, ondernemers, woningbouwverenigingen en politie aanhaakten en over hun favoriete plekken in de buurt vertelden. Door de positieve benadering, werd gezocht naar de energie in plaats van klachten en bleken alle betrokkenen hartstikke trots op hun gebied.

Nog nooit zo lang met een ambtenaar gesproken. Wat een fijn gesprek! – Ondernemer

Amsterdam NieuwWest
Amsterdam Nieuw-West Analyse

Analyse sessie

In een analyse sessie voegde het team de inzichten uit de wandelingen en interviews samen. Door te dromen over de gebieden en deze dromen te koppelen aan de gebiedsprioriteiten, konden ambtenaren een plan maken waarin energie en enthousiasme schuilt. Een tekenaar visualiseerde de gebiedsplannen voor de pop-up week.

Amsterdam Nieuw-West pop-up week

Pop-up week

In een pop-up week presenteerde het team hun visualisaties aan de bewoners van en ondernemers in hun gebied. Op verschillende plekken op straat, zoals in het winkelcentrum of op de markt, valideerde ze haar inzichten en haalde ze reacties op. Plannen en ideeën werden aan de hand van de reacties aangescherpt, aangevuld en ontwikkeld tot volwaardige gebiedsplannen.

Je spreekt elkaar makkelijker aan. Drijfveren zijn nu duidelijker en we begrijpen elkaar beter. – Programmamanager

Resultaat

Het is onze kerntaak om in gesprek te zijn met bewoners en ondernemers. Het proces en de methoden gaven nieuwe handvatten om dat gesprek meer te voeren vanuit kansen. – Gebiedscoördinator

Betrokkenen

Samen met Being a Designer begeleidden we een ontwerpteam bestaande uit ambtenaren van de Gemeente Amsterdam, Stadsdeel Nieuw-West. Tijdens het project ging het team het gesprek aan met bewoners en ondernemers van het stadsdeel en wisselden ze kennis en ervaring uit met maatschappelijke organisaties, politie en woningbouworganisaties.