← Terug naar actueel

Hoe breek je virtueel het ijs? – Een lijst met energizers en ijsbrekers voor online sessies

4 januari 2021 • 0 min. leestijd

Er is nog niet veel veranderd: vanwege de coronacrisis werken we zo veel mogelijk thuis. Dat betekent dat de sessies die normaal in fysieke vorm gehouden worden voorlopig allemaal digitaal plaatsvinden. Nu is een goede voorbereiding het halve werk, maar er zijn factoren die je niet altijd kunt voorzien. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je deelnemers zich op hun gemak voelen? En hoe boost je de energie tijdens zo’n online sessie? 

 

Laatst publiceerden we het artikel ‘Online faciliteren: 10 tips & tricks voor een succesvolle design sprint’. Eén van de tips had te maken met het behouden van het energiepeil tijdens een online sessie. Als ervaren creative facilitators weten we dat het beste resultaat voortkomt uit enthousiasme en een open, comfortabele sfeer. Deelnemers moeten namelijk het gevoel krijgen dat ‘de sky the limit is’ en ze alles kunnen zeggen wat in ze opkomt. Dit is lastiger te verwezenlijken in een online setting, maar niet onmogelijk! Het lijkt misschien alsof de mogelijkheden beperkt zijn, maar er zijn zo veel tools en werkvormen die je kan gebruiken om het ijs te breken of de energie te boosten. Om die reden delen wij graag deze lijst met ijsbrekers en energizers voor online sessies: getest en wel!

 

IJsbrekers

Ijsbrekers zijn er ook om het digitale ijs te breken! Zeker bij een online sessie zijn ze onmisbaar. Daarom hebben we vijf succesvolle ijsbrekers voor je op een rijtje gezet.

 

1. Improvisatie presentatie

  Tijd: 5-10 minuten
  Categorie: Voorstellen
  Intensiteit: Hoog
  Groep: Geschikt voor groepen tot 15 personen
  Benodigdheden: bron met random foto’s (bijvoorbeeld generatormix.com)

Instructie: Tover een random plaatje op het gedeelde scherm tevoorschijn en vraag een willekeurige deelnemer om zich aan de hand van dat plaatje voor te stellen. Deze oefening vergt wat creativiteit, omdat ze ‘on the spot’ moeten improviseren. Geef het goede voorbeeld door zelf te beginnen!

 

2. Voorstel carrousel

  Tijd: 5-10 minuten
  Categorie: Voorstellen
  Intensiteit: Medium
  Groep: Geschikt voor 3-8 personen
  Benodigdheden: online whiteboard (bijvoorbeeld Mural)

Instructie: Plaats per deelnemer 3 post-its op een leeg vlak in Mural. Vraag vervolgens elke deelnemer om hier 3 vragen te typen die ze zouden stellen aan iemand die ze niet kennen. Geef vervolgens de opdracht om deze vragen aan elkaar te stellen. Doe dit in carrousel vorm: dus houd het centraal en rouleer. Heb je een grote groep? Splits dan op in kleinere breakout rooms.

 

3. Persoonlijk object

  Tijd: 5-10 minuten
  Categorie: Voorstellen
  Intensiteit: Medium
  Groep: Geschikt voor groepen tot 15 personen
  Benodigdheden: persoonlijk object per persoon

Instructie: Vraag aan de deelnemers om een object uit hun huis te pakken dat iets zegt over hen persoonlijk. Laat ze zich één voor één voorstellen aan de hand van dit object.

Variatie: vraag of ze een random of vreemd object tevoorschijn toveren en dat gebruiken om zichzelf voor te stellen.

 

4. Achtergrondverhaal

  Tijd: 5-10 minuten
  Categorie: Voorstellen
  Intensiteit: Laag-medium
  Groep: Geschikt tot 30 personen
  Benodigdheden: Zoom virtuele achtergrond (werkt het best op laptop/PC)

Instructie: Vraag aan de deelnemers om een virtuele achtergrond in te stellen. Laat ze iets persoonlijks kiezen waar ze vervolgens over kunnen vertellen, zoals een recente vakantiefoto, wat ze gaan doen dit weekend, waar ze zichzelf zien over 10 jaar, etc. Geef vervolgens een aantal deelnemers de beurt om kort hun achtergrond verhaal te vertellen.

 

5. Aluminium power

  Tijd: 10-15 minuten
  Categorie: creatief voorstellen
  Intensiteit: laag-medium
  Groep: Geschikt tot 10 personen
  Benodigdheden: Aluminiumfolie
Instructie: Vraag alle deelnemers om een superhelden-attribuut te maken met aluminiumfolie die hun ‘superpower’ weerspiegelt. Dit attribuut moet iets zijn wat ze kunnen dragen, dus bijvoorbeeld iets op hun hoofd, om hun nek of eventueel iets wat ze in hun hand houden. Zodra iedereen iets heeft geknutseld kan je een paar deelnemers vragen om zichzelf voor te stellen aan de hand van hun attribuut. Het is extra leuk als je iedereen even kort aan het woord kan laten.

 

 

Energizers

Zoals benoemd in ons artikel “tips voor online faciliteren” zakt de energie snel tijdens een online bijeenkomst. Het is daarom extra belangrijk om af en toe de energie te boosten door middel van een energizer. Het mooie van energizers is dat ze ook nog eens heel vermakelijk zijn!

 

1. Shake down

  Tijd: 1 minuut
  Categorie: Collectief bewegen
  Intensiteit: Hoog
  Groep: Geschikt voor oneindig grote groepen!
  Benodigdheden: Webcams aan en veel enthousiasme

Instructie: Laat iedereen opstaan. Je begint met het schudden van je hoofd, daarna je linkerarm, vervolgens je rechterarm, dan je linkerbeen en als laatste je rechterbeen. Daarbij tel je bij elk ledemaat af. De oefening bestaat uit vijf rondes, waarbij we de eerste ronde per ledemaat aftellen van 5 naar 1, de tweede ronde tellen we per ledemaat af van 4 naar 1, de derde ronde van 3 naar 1, en zo voorts. Elke ronde volg je dezelfde volgorde.

 

2. Paardenrace

  Tijd: <5 minuten
  Categorie: Collectief bewegen
  Intensiteit: Medium
  Groep: Geschikt tot 30 personen
  Benodigdheden: Webcams aan Tip: gebruik tijdens deze energizer onze presentatie slides

Instructie: Als facilitator begeleidt je de race: maak er wat leuks van! Gebruik de volgende elementen:

 

3. Treasure hunt

  Tijd: <5 minuten
  Categorie: Verzamelen
  Intensiteit: Medium
  Groep: Geschikt voor grote of kleine groepen
  Benodigdheden: Een ruimte met objecten + webcams aan

Instructie: Noem een object waarvan je denkt dat tenminste één iemand dit in huis heeft liggen. Begin makkelijk, bijvoorbeeld “wie heeft er een koffiemok?” of “wie heeft er een paraplu?”. De deelnemers moeten zo snel mogelijk dit object zoeken en voor de camera houden. Degene die als eerste is mag het volgende object noemen.

 

Variatie: Noem een kleur. De deelnemers zoeken vervolgens zo snel mogelijk een object in die kleur.

 

4. Wake-up-yoga

  Tijd: <5 minuten
  Categorie: Gezamenlijk bewegen
  Intensiteit: Laag
  Groep: Geschikt tot 20-30 personen
  Benodigdheden: ruimte om te bewegen, webcams aan

Instructie: Deze energizer werkt goed in de ochtend bij aanvang van je sessie. Laat iedereen opstaan en begeleidt ze vervolgens door een paar yoga oefeningen/stretches. Je kan iemand uit het publiek vragen om het over te nemen.

 

Variatie: Gezichtsyoga – Maak bewegingen met je gezicht zoals bijvoorbeeld knipper met je linkeroog, trek je rechter wenkbrauw omhoog of doe je mond open en dicht.

 

5. Anti-associaties

  Tijd: <5 minuten
  Categorie: Aanzetten tot nadenken
  Intensiteit: Laag
  Groep: Geschikt tot 15 personen
  Benodigdheden: –

Instructie: Als ik zeg koffie dan denk jij aan … (thee, suiker, melk, kopje, etc) . Nou precies, dit gaan we dus doorbreken. Je mag namelijk niets noemen wat met het voorgaande woord te maken heeft.. Deze energizer werkt het beste in kleinere groepen. Eén iemand begint met een woord en noemt dan een naam. Die persoon moet een woord bedenken dat er niks mee te maken heeft en noemt dan weer de volgende persoon. Deze oefening werkt goed als bruggetje naar de ideegeneratie of een brainstorm.

 

6. Letteren

  Tijd: 5 minuten
  Categorie: Bewegen en nadenken
  Intensiteit: Medium
  Groep: Geschikt voor 4-6 personen
  Benodigdheden: Ruimte om te bewegen + webcams aan

Instructie: Iedereen staat op en zorgt dat hij/zij in beeld is. Vervolgens beeldt iedereen een letter uit met zijn/haar lichaam. 1 persoon doet niet mee en krijgt de opdracht om een woord te vormen met de letters die uitgebeeld worden. Als dit lukt is de volgende aan de beurt.

 

Alternatief: Draai het eens om! Eén persoon noemt een woord van een x aantal letters en de rest moet dat woord gaan uitbeelden.

 

7. ‘Mijn supersonische beker’

  Tijd: 10 minuten
  Categorie: Focus en entertainment
  Intensiteit: Gemiddeld
  Groep: geschikt tot 10 personen
  Benodigdheden: webcam en mic aan, voorwerpen

Instructie: De deelnemers krijgen om de beurt de opdracht om een voorwerp van hun tafel te kiezen. Maar tijdens deze energizer heeft het voorwerp een andere of extra functie gekregen. Aan de deelnemers dus de vraag om te bedenken wat het voorwerp nog meer kan dan normaal. Dus bv. ‘Mijn glas is er niet alleen om uit te drinken, als ik hem voor mijn ogen houd dan kan ik wel 50 meter inzoomen. Het is dus een verrekijker geworden.’ Deze energizer is een bruggetje naar de ideeëngeneratie. 

 

8. Creatief verhaal

  Tijd: 5 minuten
  Categorie: Nadenken en creatief voorstellen
  Intensiteit: Medium
  Groep: Geschikt voor 5-10 personen
  Benodigdheden: Microfoon

Instructie: We gaan gezamenlijk een verhaal creëren. Dit doen we door iedereen één voor één 2 woorden te noemen die elkaar opvolgen en zo een verhaal vormen. Het ligt er wel een beetje aan hoe je de volgorde wilt organiseren. Iedereen ziet elkaar natuurlijk in een andere volgorde dus je kan als facilitator mensen de beurt geven of de deelnemers elkaar de beurt laten geven.

 

9. Twister

  Tijd: 5 minuten
  Categorie: Nadenken en creatief voorstellen
  Intensiteit: Medium
  Groep: Geschikt voor 5-10 personen
  Benodigdheden: Microfoon en webcam aan

Instructie: We gaan online twister spelen. De facilitator neemt het woord en zegt bijvoorbeeld “linkerhand op hout”. Vervolgens geef je de beurt door. Denk aan materialen, maar ook kleuren of specifieke objecten. Het zorgt voor hilarische manoeuvres en vergt ook wat creativiteit. Vermaak gegarandeerd!

 

10. Mural Post-it Race

  Tijd: 5-10 minuten
  Categorie: entertainment en focus
  Intensiteit: medium
  Groep: Geschikt voor grote of kleine groepen
  Benodigdheden: webcams aan en de Post-it Race Mural Tip: wij hebben voor deze energizer een Mural template beschikbaar gesteld! Je vindt hem hier.

Last but not least: onze favoriet! Het idee is simpel. Wie als eerste zijn/haar racebaan vol heeft geplakt met post-its wint de race. Voeg een leuk Mario Kart muziekje toe en een verhoogde energie is gegarandeerd!

Deel de visitor link van de Mural met alle deelnemers en vraag ze om hun naam in te vullen bij een van de ‘banen’. Jij telt vervolgens als facilitator af van 3 tot 0. Bij ‘start’ plakken alle deelnemers zo snel mogelijk post-its in hun baan tot ze bij de finish zijn. Er zijn echter een paar regels:

  1. Wie als eerste over de finish komt wint.
  2. Je post-its mogen niet op of over de zwarte lijn van je baan komen.
  3. Je post-its mogen het vuurblokje niet raken.
  4. Er mag geen ruimte tussen je post-its zitten.
  5. Post-its mogen niet overlappen.
  6. Tegenstanders dwarsbomen mag.

Een mooie bijkomstigheid is dat deze energizer helpt bij het leren kennen van Mural.

Veel race plezier!

 

 

Heb jij ook geëxperimenteerd met online ijsbrekers en energizers? Wij zijn altijd op zoek naar inspiratie! Stuur een mailtje naar info@zeewaardig.com als het je leuk lijkt om ideeën uit te wisselen.