Stemmen Buurtbudget Eindhoven
← Terug naar actueel

Keuzestress voorkomen

0 min. leestijd

Onderdeel van de serie artikelen over het buurtbudget Oud Woensel.
In dit artikel fase 2: Delibereren

Fase 2: Delibereren

Tijdens fase 1 hebben we heel wat informatie verzameld en de wijk geïnformeerd over het buurtbudget. Of eigenlijk hun buurtbudget, want het was aan hen om het budget te verdelen. Maar juist dat verdelen moest nog gebeuren. Om dat goed te laten verlopen gaan we over op fase 2: ‘Delibereren’.

Verloren of gevonden

Wat doe jij als je een portemonnee op straat ziet liggen? Bij onze portemonnees maakt dat niet uit. Er zit namelijk maar één briefje in: een uitnodiging aan de vinder om mee te praten over het buurtbudget. En omdat onze portemonnees door de gehele wijk zijn verspreid en ook best wel opvallen (kijk maar eens op de foto) weten we buurtbewoners te bereiken en warm te maken om mee te praten over hun buurtbudget.

Thema’s en quotes

De ideeën, dromen, wensen en zorgen van de bewoners zijn goed onder te verdelen in verschillende thema’s. Denk daarbij aan meer groen in de wijk, schonere straten of plekken om te ontspannen. Deze thema’s maken we visueel, ondersteund door quotes van buurtbewoners (ook uit die eerste fase).

Twee van de themakaarten, waarmee we de input van bewoners visualiseren.

Zeg, vraagje …

Oké, we hebben de thema’s gevisualiseerd. Dan is het tijd voor de deliberatiesessies. Echter gooit Covid-19 roet in het eten. Offline ontmoetingen worden lastig te realiseren. Daarnaast nemen de bewonersbijeenkomsten die nog plaatsvinden veel tijd en aandacht in beslag. Tijd voor een nieuwe aanpak dus! We gooien het roer om en stappen volledig over op de online enquête. In 2 weken tijd hebben we de offline versie online gezet. De geplande deliberatiesessies kunnen dus gewoon doorgaan.

Bij de sessies maken we de deelnemers uit de wijk eerst bekend met de thema’s. De visualisaties helpen daarbij. Dat de input volledig uit de wijk komt, laten we dan ook weten. Dat kan dankzij de specifieke informatie; bijvoorbeeld over die speciale plekken, maar ook dankzij quotes van bewoners.

Anoniem stemrecht

Buurtbudget digitaal delibereren

Een glimp van de online vragenlijst waarin we buurtbewoners vragen het BuurtBudget te verdelen over de thema’s.

Een belangrijke tussenpauze in dit verhaal. We zijn namelijk niet de eersten die met een buurtbudget te werk zijn gegaan. Dit idee is op andere plekken Wereldwijd al uitgeprobeerd met verschillende gradaties van succes. Van die eerdere projecten hebben wij zoveel mogelijk geleerd. Een van de meest opvallende dingen die we hebben meegenomen? Groepsvorming.

Als je je doelgroep meteen om een oplossing vraagt, is het haast niet te voorkomen dat er groepsvorming plaats gaat vinden. Een bepaalde bevolkingsgroep schaart zich dan al snel achter een enkel idee. Dan is het al gauw de grootste of meest actieve groep die ‘wint’. En dat is juist niet de bedoeling.

Daarom kiezen we ervoor om alle bewoners eerst het budget over de thema’s te laten verdelen. Daarmee is er een maximaal uit te geven budget per thema en komt elk belangrijk thema aan bod. Daarnaast vragen we de bewoners om hun keuze te motiveren. Die motivatie tonen we bij de tweede vragenronde. Bewoners hebben daarin de kans hun eerdere budgetverdeling aan te passen.

Uiteindelijk hebben in totaal 158 bewoners aangegeven graag mee te doen in de stemming van hun buurtbudget. Daarvan heeft minstens 70% hun stem laten horen. Dat is een score waar we blij van worden.

Een hele prettige manier om bewoners mee te nemen en mee te laten denken aan de kwaliteitsbevordering van de wijk.

– Bewoner Oud-Woensel, Eindhoven

Even voorstellen

Het resultaat van deze deliberatieronde is dat we duidelijk hebben hoeveel budget er naar welk thema gaat. Die gegevens houden we alvast klaar voor de laatste ronde. Maar voor het zover is, moet er nog één ding gebeuren.

Na deze ronde is het tijd om voorstellen te doen. We vragen deelnemers om ideeën of projecten in te sturen voor thema’s die hen aan het hart gaan. Van een buurt-bbq voor de gezelligheid tot het realiseren van zitplekken voor de ontspanning. Het maakt niet uit wat het is, zolang het maar haalbaar is.

Op naar de volgende ronde

Tijdens deze fase hebben we weer wat zaken voor elkaar gekregen. Zo hebben we:

Alle ideeën verzamelen we en maken we klaar om te delen in de laatste fase, ‘Concretiseren’.

Lees meer over de projectfase ‘Concretiseren’