Seminar - Inclusief ontwerpen door een culturele bril
← Terug naar actueel

Seminar: Inclusief ontwerpen met een culturele bril

25 september 2020 • 0 min. leestijd

Op donderdag 24 september organiseerde Zeewaardig haar eerste (online) seminar. Annemiek van Boeijen nam ons tijdens deze seminar mee in de wereld van cultuur-sensitief ontwerpen en toepasbare modellen om inclusief te ontwerpen.

Bij Zeewaardig hebben we inclusief en cultuur-sensitief ontwerpen hoog in het vaandel staan. We staan vaak stil bij de aannames die we doen vanuit onze culturele achtergrond en maken dit ook bij klanten duidelijk in projecten. Iedereen wordt namelijk beïnvloed door zijn of haar eigen cultuur en heeft zijn of haar eigen blinde vlekken. Dat is natuurlijk geen probleem maar het is goed om te weten dat dingen anders ervaren worden door mensen met een andere culturele achtergrond. Cultuur gaat overigens veel verder dan herkomst en geloof. Cultuur zit verweven in zo’n beetje alles wat je doet en onder cultuur verstaan we dus ook bedrijfscultuur.

Naast dat we inclusief en cultuur-sensitief ontwerpen belangrijk vinden, hebben we nog een extra link met Annemiek van Boeijen van de TU Delft. Annemiek begeleide Adinda namelijk tijdens haar afstuderen waarin ze Waarden?! Het spel ontwierp. Het spel faciliteert een intercultureel dialoog over waarden en kan worden gespeeld als onderdeel van de inburgeringscursus, maar ook op scholen of bedrijven.

Twee goede redenen dus om Annemiek te vragen om haar kennis over cultuur sensitief ontwerpen te delen.

Dank je wel voor de mooie en nieuwe inzichten! – deelnemer

Inclusief ontwerpen door een culturele bril

De seminar in het kort

Annemiek nam ons mee langs een aantal voorbeelden in taal, beeld en producten waarin cultuur een rol speelt. Uit een aantal voorbeelden bleek dat het gebrek aan culturele sensitiviteit kan leiden tot gigantische missers. Hiermee illustreerde ze dat sensitiviteit voor culturele processen noodzakelijk is voor ontwerpers om bewuste keuzes te maken over wie je insluit (en wie niet).

Het begrip cultuur zelf gaf ze betekenis vanuit verschillende definities. Cultuur gaat volgens haar voornamelijk over een groep mensen met gedeelde en aangeleerde waarden en gebruiken om met elkaar samen te leven spelen een belangrijke rol in die definities. Ze plaatste cultuur tussen ‘human nature’ met aangeboren eigenschappen en de persoon met zowel aangeboren als aangeleerde voorkeuren.

Aan de hand van de dimensies van Hofstede, het Onion model van Hofstede en Minkov, en de Cultura door Chen gaf ze handvatten om met cultuur aan de slag te gaan. Download hieronder het Onion model om er zelf mee aan de slag te gaan.

Het seminar sloot ze af met vijf intenties waarmee je cultuur sensitief kan ontwerpen: het versterken van cultuur, het afstemmen van cultuur, het veranderen van cultuur, het verbinden van cultuur of het voorbij gaan aan cultuur.

Naar aanleiding van vragen uit het publiek kwamen nog een aantal onderwerpen aan bod zoals identiteit en doelgroep vs. cultuur.

Download de slides

Goed om hier vaker bij stil te staan, het zet me inderdaad aan het denken – deelnemer

Download het Onion Model format voor het mappen van cultuur

Wil je direct aan de slag met het in kaart brengen van een cultuur en de mogelijke verschillen hierin binnen je team, een groep klanten of gebruikers van je product? Tijdens de seminar besprak Annemiek het Onion Model. Een laagdrempelige energizer om met een team of je beoogde klanten of gebruikers de culturele context van elkaar te begrijpen.

Het model inclusief een instructie over hoe dit in te zetten als energizer download je hier:

Download het Onion Model (PDF)

Dankjewel voor de leerzame sessie en inspirerende voorbeelden! – deelnemer

Boek: Culture Sensitive Design

Alle besproken theorie en modellen uit de seminar heeft Annemiek beschreven in haar boek ‘Culture Sensitive Design‘. Hierin gaat ze verder in op de theorie maar behandelt ze ook diverse praktische modellen en methodes bedoeld om design studenten, docenten en professionals te inspireren en motiveren om meer bezig te zijn met verschillen in culturele waardes, gewoontes en symbolen.

Een leuke side-note, Adinda hielp na haar afstuderen mee met het schrijven van dit boek en daar zijn we best trots op!

Boek Culture Sensitive Design Bestel het boek via Bol.com

Meer tools en methodes voor cultuur sensitief ontwerpen vind je op:

We willen Annemiek van Boeijen enorm bedanken voor haar tijd en de interessante seminar! En deze eerste seminar smaakt naar meer. Daarom zijn we achter de schermen al druk bezig om een volgende te organiseren.