← Terug naar actueel

Online Innovatie Sprint

dienst • 0 min. leestijd

In één dag een nieuw concept getest met je doelgroep

Met de Online Innovatie Sprint ontwerp en test je met je team in 1 dag een innovatie voor je (digitale) dienstverlening. Innoveren lijkt vaak een tijdrovend proces. Met een aantal handige tools en trucs laten we je zien dat je in één dag heel ver kunt komen.

Een strategische sessie die online toch doorgang kon vinden blijkt met virtuele post its, Murals en design thinking een unieke leerervaring en innovatie in zichzelf te zijn. – Paul van Mechelen (Rafiki Strategy)

Waarom online?

Mogelijke vraagstukken

Aanpak

De Online Innovatie Sprint heeft een compacte vorm. Daarom is het van belang van tevoren tot een concrete uitdaging te komen. Zo kunnen de deelnemers zich vooraf oriënteren op dit vraagstuk en de nodige informatie verzamelen.

Het team bestaat uit 4 tot 7 deelnemers. Wij vullen het team aan met twee ontwerpers die zowel een deelnemende rol hebben, als beschikbaar zijn als hulplijn tijdens de individuele creatieve opdrachten. Daarnaast is er een sprint facilitator die het team helpt het innovatiedoel te bereiken.

Voorbereiding

Ter voorbereiding van de Online Innovatie Sprint formuleren we een concreet vraagstuk. Om de sprint zo waardevol mogelijk te maken, kunnen we voorafgaand al een onderzoek en analyse uitvoeren. De inzichten zorgen dat we van start gaan met een goed gefundeerde innovatievraag.

Ideegeneratie (2-3 uur)

Met het vraagstuk als startpunt kunnen we snel aan de slag met het bedenken van ideeën. Dit doen we met een aantal snelle brainstorm rondes. Sommige rondes individueel, andere gezamenlijk. De snelheid houden we erin door op de juiste momenten interessante ideeën te selecteren. De ideeën posten we online, in de tool Mural, zodat ze voor iedereen zichtbaar zijn én op een later moment goed terug te vinden is.

Prototypen (3-4 uur)

Als we tot een interessante oplossing zijn gekomen, werken we deze uit in een simpel prototype. We verdelen de rollen zodat we efficiënt en snel kunnen werken. Afhankelijk van het vraagstuk kunnen we verschillende tools inzetten om het prototype te maken. Soms is een simpele flyer voldoende terwijl we andere keren misschien een uitgebreid klikbaar prototype maken in InVision. Met behulp van tools als Slack, Google Hangouts en Mural zorgen we er in ieder geval voor dat de samenwerking soepel verloopt.

Testen (2 uur)

Het prototype testen we met respondenten zodat we leren wat wel en niet werkt. Na een uur testen en observeren, delen we onze inzichten met elkaar. Ook hiervoor gebruiken we Mural zodat alles op één plek online te vinden is. Vervolgens prioriteren we de inzichten en hebben we aan het eind van de dag precies in beeld wat werkt en wat niet. Mooie input voor de volgende stap dus!

 

Ik haal zelf altijd veel energie uit de fysieke Design Sprints. Vooral als je na een paar uur zwoegen een gelukzalig Eureka moment hebt bereikt! Vooraf was ik  heel nieuwsgierig of dat moment ook bereikt kan worden in deze online sprint.

We zijn nu 2 sessies verder en ik moet zeggen dat de energie er goed in zit! Heel verrassend werken energizers ook online en het gebruik van MURAL maakt het makkelijk om met elkaar te brainstormen.

Het bewijs: ook digitaal kan je heel goed samen ontwerpen en toewerken naar het Eureka moment. Ik ben fan! – Johanna Lagarde (Gemeente Amsterdam)

Mogelijke uitkomsten

Na de Online Innovatie Sprint hebben we een groot aantal inzichten verzameld. Soms blijkt dat de innovatie een goed idee is en op andere momenten ben je blij dat je maar een dag hebt geïnvesteerd in dit idee. Eén ding is duidelijk: we leren in ieder geval een hoop.

Het werkt toch niet zoals gehoopt

Uit het onderzoek blijkt dat je eindgebruikers helemaal niet zitten te wachten op je innovatie. Maar omdat je weet waarom dat zo is, kan je gerichter nadenken over een wel passende oplossing.

Het werkt, maar we zijn nog niet klaar …

Meestal ervaren we dat de innovatie best een goed idee is, maar dat bepaalde onderdelen een andere oplossing vereisen. Omdat je weet wat je eindgebruikers wel en niet goed vonden werken en waarom, kan je snel tot alternatieven komen. Het kan zelfs zo zijn dat de eindgebruiker tijdens het onderzoek al een oplossing aandraagt.

Geïnteresseerd in een Online Innovatie Sprint?

Mail AdindaMail Maarten