← Terug naar actueel

Creativiteit, wat is het?

0 min. leestijd

De droom van de creatieve mens zal de wereld verrijken! Creativiteit is de grootste rebellie in het bestaan! De creatieve mens volgt niet het platgetreden pad! Als we deze uitspraken horen ligt er bijna een druk op creativiteit: doen we het wel goed genoeg? Is dit wel voor iedereen weggelegd dan? Onze collega Julian deelt hoe hij kijkt naar creativiteit.

Wat een mooie vraag: wat is creativiteit? Binnen Zeewaardig is creativiteit de bron van ons werk. Elk project dat we aanpakken, elk mini klusje, het bevat creativiteit. Zelfs het schoonmaakrooster op studio heeft een creatief jasje. Creativiteit vormt de bron waarvanuit wij complexe vraagstukken aanpakken, het baant namelijk de weg voor nieuwe mogelijkheden.

Ik moet denken aan mijn favoriete schrijver, Paolo Coelho. Hij zei ooit dat ‘inspiratie is als ademen: je neemt iets om je heen, verwerkt het en geeft het weer terug’. Zo is het ook met creativiteit denk ik. Je gaat op zoek naar ideeën en inzichten buiten jezelf, die je op je eigen situatie gaat toepassen. Wanneer je een nieuw huis gaat inrichten, kijk je op Pinterest. Je zoekt op dingen die je leuk vindt, maar ook op nieuwe dingen. Zo vorm je een nieuwe cocktail van inspiratie die je helpt om een nieuw interieur neer te zetten. Op die manier creëer je voor jezelf iets nieuws.

Sommige puristen zeggen dat creativiteit juist zonder inspiratie werkt, juist los moet zijn van álles. Op die manier kun je ‘out of the box’ denken. Maar in onze projecten heb je soms nou eenmaal een ‘box’ waarbinnen je moet blijven. Dan werkt een methode als ‘Door de bril van’ heel goed. Daarmee kun je binnen je eigen situatie iets compleet nieuws creëren.Door de bril van. Met deze werkvorm dagen we mensen uit om door een andere bril naar hun vraagstuk te kijken. Hoe zou Ikea dat bijvoorbeeld oplossen? We hebben inspiratiekaarten voor deelnemers om zich kort te verdiepen in een andere bril. Vervolgens gaan ze ideeën bedenken. We zien elke keer dat deze methode de deelnemers in onze sessies prikkelt en inspireert, en er voor zorgt dat ze over hun eigen creativiteitsdrempel kunnen stappen.

 

Door je eigen vraagstuk vanuit de bril van een totaal ander bedrijf te zien kom je tot bizarre ideeën, lang niet allemaal bruikbaar. Maar dan komt de volgende stap: vertaal het nu weer terug naar je eigen context. Welke elementen kun jij toepassen?

Je zou kunnen zeggen dat methoden als deze als een soort mal van creativiteit fungeren. We begeleiden mensen in een creatief proces waarin ze veilig en snel met toffe ideeën kunnen komen. Creativiteit is in onze ogen daarom geen ‘rocket science’. Het is mogelijk maken om buiten je eigen paden te lopen.

Het is de mogelijkheid om te dromen die het leven interessant maakt. – Paolo Coelho

In essentie gaat creativiteit om dromen. In ‘De Alchemist’ schreef Coelho dat het de mogelijkheid om te dromen is die het leven interessant maakt. Door onze klanten en deelnemers pen en papier, of lego te geven, geven we ze de mogelijkheid om te dromen. Daarmee wordt het project waar ze aan werken meteen interessanter.

We zien het wel eens dat deelnemers of klanten bang zijn om aan de slag te gaan met creativiteit. Er blijft een soort drempel, een idee dat creativiteit niet voor iedereen is. We proberen altijd iedereen mee te nemen in onze methoden, te begeleiden in de stappen en ze zelf laten ontdekken dat ze met creativiteit iets kunnen.

Wat is dan creativiteit? Het is het vinden van nieuwe vormen, aanpakken, ideeën die je inspireren. Die je laten dromen en laten loskomen van je huidige denkbeeld. Dat klinkt misschien nog steeds ver van je bed, maar met een paar stappen ben je er.

 

 

Kortom: iedereen is creatief. Iedereen kan uit zijn omgeving stappen en iets nieuws bedenken, om het vervolgens terug te pakken naar de eigen omgeving. Vanuit Zeewaardig zorgen we voor de tools en methoden om die vorm van creativiteit aan te slaan. Zo faciliteren we het waarmaken van de droom! Heb jij nou een vraagstuk waar je wat creativiteit bij kan gebruiken? Neem contact met ons op! Met onze tools en methoden kunnen we je helpen om verder te komen.

Julian is sinds september 2021 bij Zeewaardig aan de slag en is afgestudeerd op het ontwerpen van een netwerk voor circulaire ondernemers. Ook hier lag creativiteit aan ten grondslag. Direct contact opnemen met Julian? Hij is te bereiken via mail: julian@zeewaardig.com