Wij ontwerpen methoden om samen complexe vraagstukken creatief
op te lossen

Bekijk onze projecten → Lees onze artikelen →

Onze opdrachtgevers lopen hier tegenaan

 • Wat we nu doen werkt gewoon niet meer

  De wereld verandert snel: nieuwe technologie, grote wereldwijde uitdagingen, andere klantbehoeften. Hoe je het al jaren doet, is niet meer van deze tijd. De organisatie is toe aan een frisse manier om te innoveren. Door organisatieverandering  wil je de dienstverlening aansluiten bij die nieuwe werkelijkheid. Wij helpen daarbij graag.

 • Wij willen mensen betrekken bij wat we doen

  Complexe vraagstukken en verschillende betrokkenen, behoeften en belangen. Mondige burgers die een plek aan de tafel willen en de wens voor meer draagvlak. Je organisatie wil intensiever samenwerken met haar omgeving door participatie, co-creatie en social design. Wij leren je hoe je met service design die nieuwe rol kunt invullen.

 • Wij willen iets doen met design thinking

  Je hebt van design thinking en service design gehoord en weet misschien wat een customer journey, prototyping of een design sprint zijn. Maar hoe kun je die methoden, van persona’s tot service blueprinting, effectief toepassen? Wij helpen organisaties leren en veranderen om de kracht van design te integreren in hun manier van werken.

 • arrow down
Bekijk alle items →

Zo hebben we deze vraagstukken samen met ze aangepakt

 • project

  Toekomstplan Rotterdamse Wijk voor en met haar bewoners

  In de Rotterdamse familiewijk Lombardijen is er een dringende behoefte aan wijkvernieuwing. Gemeente Rotterdam, ontwikkelaar Synchroon...

  Bekijk dit project →
 • project

  Ontwerpende aanpak Aardgasvrij

  De lessen uit twee jaar experimenteren met een ontwerpende aanpak in de wijk Reyeroord. Onze 4 lessen presenteerden we ook op de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven. In 2035 moet de Rotterdamse wijk Reyeroord aardgasvrij zijn. Dat is voor de gemeente én de bewoners een grote stap. Welke interventies zijn het meest effectief om de bewoners...

  Bekijk dit project →
 • article

  Een nieuwe blik op participatie

  Bekijk dit article →
 • project

  Op weg naar 0 kilo restafval samen met Cure aan de hand van ontwerpend onderzoek

  Inmiddels zijn we er allemaal van overtuigd dat we het restafval zo veel mogelijk moeten beperken. En als we dan afval hebben, willen we dat zo veel mogelijk hergebruiken. Dat is ook het streven van Cure Afvalbeheer. Een samenwerkingsverband van Gemeente Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard....

  Bekijk dit project →


Ben je benieuwd naar meer? Bekijk onze projecten en artikelen eens per onderwerp:

Service Design is voor ons een ontwerpreis

 • step 1
  Stap 1

  In kaart brengen

  In een hybride ontwerpteam bundelen we de expertise en domeinkennis van de opdrachtgever met onze ervaring van het creatieve onderzoeks- en ontwerpproces. Samen brengen we het vraagstuk in kaart. Wat is de context? Op welke aannames is het gebaseerd? Waar zoeken we een antwoord op? Het team formuleert een scherpe ontwerpvraag die aanzet tot nieuwsgierigheid en creativiteit en actie.

 • step 2
  Stap 2

  Ontwerpskills leren

  Aan het begin en gedurende het ontwerpproces leren we je onderzoeken, denken en maken als een ontwerper. Zo kan je organisatie ook in de toekomst, zelfstandiger de kracht van design toepassen om zo de dienstverlening te verbeteren en samen met de doelgroep te innoveren.

 • step 3
  Stap 3

  Onderzoeken

  De basis van een goed ontwerp(proces) is nieuwsgierigheid: wat drijft de doelgroep, wat ervaren de betrokkenen, waar dromen ze van en wat gebeurt er in de context? Samen met ervaren onderzoekers doe je mee in het doen van het onderzoek. Echt inzicht ontstaat namelijk door zelf in contact te zijn met de doelgroep.

 • step 4
  Stap 4

  Analyseren

  We hebben nu veel ‘ruwe onderzoeksdata’, bijvoorbeeld in de vorm van observaties, transcripten of resultaten van workshops. Gedurende de analyse zoeken we naar patronen, bijzonderheden en relaties, om zo tot de inzichten en inspiratie te komen waarmee we de oplossingsruimte groter kunnen maken.

 • step 5
  Stap 5

  Ideeën genereren

  Dit is de fase waar nog alles kan. We verkennen met behulp van creatieve werkvormen de gehele oplossingsruimte en rekken waar nodig de grenzen op. We maken gebruik van de gezamenlijke expertise, kennis en creativiteit van de opdrachtgever, doelgroep en andere betrokkenen.

 • step 6
  Stap 6

  Concept ontwikkelen

  Op basis van alle mogelijke en onmogelijke ideeën komen we tot een set aan oplossingen die antwoorden biedt op de initiële ontwerpuitdaging. Deze concepten maken de stap naar de realiteit en beschrijven op hoofdlijnen een product, dienst of interventie in de context van de doelgroep.

 • step 7
  Stap 7

  Prototype testen

  Een concept is uiteindelijk gebaseerd op aannames. Bijvoorbeeld dat het aansluit bij de behoefte van de doelgroep en dat ze het zullen begrijpen. We werken een deel van het concept zo uit dat we de onderliggende aannames kunnen testen. Zo weten we in een vroeg stadium wat wel en niet werkt.

 • step 8
  Stap 8

  Realiseren

  In deze fase worden de geteste en verbeterde concepten gerealiseerd. Wij treden meer naar de achtergrond, maar blijven als adviseurs betrokken. We focussen daarbij op de overdracht van inzichten en ontwerpbeslissingen: waarom zijn bepaalde keuzes gemaakt? Zo borgen we de uitkomsten en waarde van het ontwerp­proces in het uiteindelijke product of dienst.

Bovenstaand ontwerpproces kun je op verschillende manieren toepassen. Je kunt het gebruiken om een geheel nieuw project vorm te geven, mensen te trainen door zelf aan de slag te gaan of het versneld inzetten om een idee te valideren. Bekijk hier op welke manier het ontwerpproces bij jouw vraagstuk past:

Deze opdrachtgevers hebben al met ons een ontwerpreis gemaakt

 • Logo Ministerie van Buitenlandse Zaken

  Samen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken werken we aan het verbeteren van de interne dienstverlening door medewerkers op te leiden tot ontwerpende ambtenaren.

 • Voor de Floriade 2022 in Almere verzamelden we inzichten van diverse experts en ontwikkelden we deze via Service Design tot concepten voor de brug van de toekomst.

 • Bij het museum Boijmans van Beuningen gebruikten wij co-creatie voor een beter begrip van jongeren en hoe deze doelgroep beter bij het museum betrokken kan worden.

 • Voor FleCk faciliteerden wij een co-creatie traject waarbij docenten, leerlingen en culturele partners samen een kunst- en cultuurleerlijn ontwikkelden.