Onze opdrachtgevers lopen hier tegenaan
Wat we nu doen werkt gewoon niet meer
De wereld verandert snel: nieuwe technologie, grote wereldwijde uitdagingen, andere klantbehoeften. Hoe je het al jaren doet, is niet meer van deze tijd. De organisatie is toe aan een frisse manier om te innoveren. Door organisatieverandering wil je de dienstverlening aansluiten bij die nieuwe werkelijkheid. Wij helpen daarbij graag.
Wij willen mensen betrekken bij wat we doen
Complexe vraagstukken en verschillende betrokkenen, behoeften en belangen. Mondige burgers die een plek aan de tafel willen en de wens voor meer draagvlak. Je organisatie wil intensiever samenwerken met haar omgeving door participatie, co-creatie en social design. Wij leren je hoe je met service design die nieuwe rol kunt invullen.
Wij willen iets doen met design thinking
Je hebt van design thinking en service design gehoord en weet misschien wat een customer journey, prototyping of een design sprint zijn. Maar hoe kun je die methoden, van persona’s tot service blueprinting, effectief toepassen? Wij helpen organisaties leren en veranderen om de kracht van design te integreren in hun manier van werken.

Bekijk alle items →Zo hebben we deze vraagstukken samen met ze aangepakt
-

article Aan boord bij Zeewaardig als Social Service Design stagiair?
Wil jij in de praktijk ervaren wat het is om als ontwerper aan complexe vraagstukken te...
Bekijk dit article → -

project Ontwerpende aanpak Aardgasvrij
De lessen uit twee jaar experimenteren met een ontwerpende aanpak in de wijk Reyeroord. Onze 4 lessen presenteerden we ook op de Dutch Design Week 2023 in Eindhoven. In 2035 moet de Rotterdamse wijk Reyeroord aardgasvrij zijn. Dat is voor de gemeente én de bewoners een grote stap. Welke interventies zijn het meest effectief om de bewoners...
Bekijk dit project → -

project Op weg naar 0 kilo restafval samen met Cure aan de hand van ontwerpend onderzoek
Inmiddels zijn we er allemaal van overtuigd dat we het restafval zo veel mogelijk moeten beperken. En als we dan afval hebben, willen we dat zo veel mogelijk hergebruiken. Dat is ook het streven van Cure Afvalbeheer. Een samenwerkingsverband van Gemeente Eindhoven, Geldrop-Mierlo en Valkenswaard....
Bekijk dit project →
Ben je benieuwd naar meer? Bekijk onze projecten en artikelen eens per onderwerp:
Service Design is voor ons een ontwerpreis
-

Stap 1In kaart brengen
In een hybride ontwerpteam bundelen we de expertise en domeinkennis van de opdrachtgever met onze ervaring van het creatieve onderzoeks- en ontwerpproces. Samen brengen we het vraagstuk in kaart. Wat is de context? Op welke aannames is het gebaseerd? Waar zoeken we een antwoord op? Het team formuleert een scherpe ontwerpvraag die aanzet tot nieuwsgierigheid en creativiteit en actie.
-

Stap 2Ontwerpskills leren
Aan het begin en gedurende het ontwerpproces leren we je onderzoeken, denken en maken als een ontwerper. Zo kan je organisatie ook in de toekomst, zelfstandiger de kracht van design toepassen om zo de dienstverlening te verbeteren en samen met de doelgroep te innoveren.
-

Stap 3Onderzoeken
De basis van een goed ontwerp(proces) is nieuwsgierigheid: wat drijft de doelgroep, wat ervaren de betrokkenen, waar dromen ze van en wat gebeurt er in de context? Samen met ervaren onderzoekers doe je mee in het doen van het onderzoek. Echt inzicht ontstaat namelijk door zelf in contact te zijn met de doelgroep.
-

Stap 4Analyseren
We hebben nu veel ‘ruwe onderzoeksdata’, bijvoorbeeld in de vorm van observaties, transcripten of resultaten van workshops. Gedurende de analyse zoeken we naar patronen, bijzonderheden en relaties, om zo tot de inzichten en inspiratie te komen waarmee we de oplossingsruimte groter kunnen maken.
-

Stap 5Ideeën genereren
Dit is de fase waar nog alles kan. We verkennen met behulp van creatieve werkvormen de gehele oplossingsruimte en rekken waar nodig de grenzen op. We maken gebruik van de gezamenlijke expertise, kennis en creativiteit van de opdrachtgever, doelgroep en andere betrokkenen.
-

Stap 6Concept ontwikkelen
Op basis van alle mogelijke en onmogelijke ideeën komen we tot een set aan oplossingen die antwoorden biedt op de initiële ontwerpuitdaging. Deze concepten maken de stap naar de realiteit en beschrijven op hoofdlijnen een product, dienst of interventie in de context van de doelgroep.
-

Stap 7Prototype testen
Een concept is uiteindelijk gebaseerd op aannames. Bijvoorbeeld dat het aansluit bij de behoefte van de doelgroep en dat ze het zullen begrijpen. We werken een deel van het concept zo uit dat we de onderliggende aannames kunnen testen. Zo weten we in een vroeg stadium wat wel en niet werkt.
-

Stap 8Realiseren
In deze fase worden de geteste en verbeterde concepten gerealiseerd. Wij treden meer naar de achtergrond, maar blijven als adviseurs betrokken. We focussen daarbij op de overdracht van inzichten en ontwerpbeslissingen: waarom zijn bepaalde keuzes gemaakt? Zo borgen we de uitkomsten en waarde van het ontwerpproces in het uiteindelijke product of dienst.
Bovenstaand ontwerpproces kun je op verschillende manieren toepassen. Je kunt het gebruiken om een geheel nieuw project vorm te geven, mensen te trainen door zelf aan de slag te gaan of het versneld inzetten om een idee te valideren. Bekijk hier op welke manier het ontwerpproces bij jouw vraagstuk past: