← Terug naar actueel

De thuishavens van Zeewaardig

0 min. leestijd

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken, werkt ook Zeewaardig vanuit huis. Natuurlijk gaan onze werkzaamheden zoveel mogelijk door. Daarom spreken we elkaar drie keer per dag tijdens de check-in, update en check-out. Dat helpt niet alleen om inhoudelijk op de hoogte te blijven, maar versterkt ook het team-gevoel. Maar we blijven nieuwsgierig naar hoe ieders werkplek er precies uitziet. Daarom delen we hier dagelijks onze thuiswerk-ervaringen.

Amber – 2 april 2020

Amber loopt stage bij Zeewaardig: “Normaal gesproken zitten we op de studio. Die ruimte zie als een creatieve werkplek – een muur vol post-its, stiften op tafel en inspirerende collega’s die ik altijd iets kan vragen. Dat mis ik wel nu. Gelukkig doen we elke dag een check-in, een update na de lunch en een check-out en is er genoeg te doen, ook op creatief gebied. Ik kan nog steeds werken aan mijn leerdoelen, maar net even op een andere manier. Zo kan ik geen fysieke sessies helpen faciliteren, maar ga ik de uitdaging aan om deze digitaal te doen, bijvoorbeeld de online workshop visueel communiceren van deze week. Ook super interessant! Nog een voordeel van het thuiswerken – nu kan ik lekker genieten van de nieuwe puppy bij mijn ouders.”

Celine -6 april 2020

Celine werkt al 3 weken vanuit huis:  “De eerste paar dagen van het thuiswerken moest ik mijn draai thuis nog even vinden. Ik was gewend aan de inspiratie van studio en de gezelligheid van mijn collega’s. Ook merk ik nu pas hoe belangrijk het is om af een toe een pauze te houden. Gelukkig is de zon doorgebroken, en kan ik nu ook af en toe naar buiten. Een frisse neus halen door een wandeling te maken of in de zon te werken, zorgt voor nieuwe energie.”

Bjørn – 8 april 2020

Nou eigenlijk is mijn thuiswerkdag geen thuiswerkdag: ik ga bijna elke dag naar de studio op de Overblaak. Geen kinderopvang betekent dat mijn zoon mee gaat naar het werk. Niet alleen op donderdag zoals hiervoor, maar bijna elke dag van de week. Ik heb geluk: de kleine is relaxed en kan zichzelf goed vermaken. Dus ik krijg op deze dagen toch zo’n 70% van m’n werk voor elkaar. En als ik standaard mijn microfoon uitzet voor online meetings gaat het qua geschater ook best goed.

Tja, iets minder efficiënt, dat haal ik in de avonden wel in. Maar hoe tof is het om in het eerste jaar van je kleine zo vaak en dichtbij hem te zijn. Het is in vele opzichten een spannende en intense tijd. Maar wat ik in ieder geval zal onthouden van deze periode zijn de mooie momenten samen op de studio.

Hij heeft al één Post-It half opgegeten toen ik niet goed zat op te letten. Ik zie het maar als een Obelix-analogie: een mooie start van een carrière als ontwerper.

Adinda – 9 april 2020

Vandaag is het mijn beurt om te vertellen over mijn ‘thuishaven’.

Mijn thuiswerkplek is nog nieuw voor me. Na de eerste week quarantaine ben ik verhuisd. Dat ik nu zoveel tijd in mijn nieuwe huis doorbreng, maakt dat ik me al heel erg thuis voel op deze plek. Tegelijkertijd is het jammer dat ik de buurt niet kan gaan verkennen en nog geen profijt heb van de kortere reistijd naar onze studio.

Het werken thuis, aan het balkontafeltje, is goed te doen. Zeker als je kan afwisselen tussen binnen en buiten werken. Maar je merkt ook hoeveel het enthousiasme en de energie van collega’s om je heen je motiveert. We spreken elkaar gelukkig vaak en werken ook echt samen.

Daarnaast is de borrel van donderdagmiddag blijven staan en hebben we daar ook een pubquiz aan toegevoegd. Heel belangrijk om ook op die manier je collega’s te blijven spreken.

Maarten – 20 april 2020

Mijn thuishaven, tja thuiswerken was ik al wel gewend. Maar fulltime doorbrengen aan de keukentafel of op de bank is toch wel wat anders. De eerste week was het dan ook erg wennen, maar inmiddels voelt het als het nieuwe normaal. De dagen vliegen voorbij en een vast ritme begint vorm te krijgen. Een normaal ochtendritueel helpt in het opstarten van de dag. Op tijd opstaan en gewoon ontbijten om daarna aan de slag te gaan.

Wel merk ik dat het vele videobellen soms zijn tol eist. Een goede lunchwandeling doet gelukkig wonderen en alle (nieuwe) tools die we gebruiken bij Zeewaardig, zoals Slack, Whereby, Jira en Mural, zorgen ervoor dat we flink effectief te werk kunnen gaan als team.

Otje, onze kat, vind het overigens enorm gezellig nu we zoveel thuis zijn. Hij komt regelmatig even kijken waar ik zoal mee bezig ben om daarna weer verder te slapen op de stoel naast me.

Al met al is dat thuiswerken voor mij zo slecht nog niet. Wie weet werken we in de toekomst allemaal meerdere dagen per week thuis. Ik weet het niet. De virtuele donderdagmiddagborrel moeten we er in ieder geval inhouden!

Thuishaven Maarten Somers

Marlou – 7 mei 2020

Mijn thuishaven is een ontzettend fijne en lichte plek. Het liefst zit ik aan de eettafel met de tuindeuren open en hoor ik de vogels fluiten op de achtergrond. Helaas ben ik nu grotendeels van mijn thuiswerktijd genoodzaakt om in het souterrain te werken, want met twee kinderen thuis is de concentratie ver te zoeken. Dat de kinderopvang weer opengaat is wat dat betreft echt een verademing, maar eerlijk is eerlijk ik heb er ook van genoten om veel bij elkaar te zijn. Het is heel bijzonder om te zien hoe die twee zich elke dag verder ontwikkelen en dat van zo dichtbij mee te maken!

Stap voor stap gaan we in kleine setting weer iets meer op kantoor werken. Ik kijk er naar uit mijn collega’s weer te zien. We spreken elkaar gelukkig veel, maar ik mis de energie en levendigheid van ‘offline’ samenwerken en zeker ook de gezelligheid tussendoor!

 

Roxanne – 12 mei 2020

Ineens elke dag thuiswerken… dat is toch even omschakelen. Zeker voor iemand met het concentratievermogen van een goudvis. Gooi nog een chaotische werkplek vol verhuisdozen in de mix en het wordt helemaal lastig. Gelukkig zijn mijn collega’s erg begripvol en behulpzaam, waardoor het werk gewoon door kan gaan. Met regelmatige check-ins en digitale post-its wordt er wat structuur gebracht in mijn dagen. Dat heb ik wel nodig, want soms vliegt de dag zo voorbij.

Inmiddels ben ik redelijk gesetteld in mijn nieuwe woning, en kan ik weer rustig aan het werk. Het geeft me de kans om een nieuwe routine op te bouwen, waarbij ik af en toe ook écht rust neem met een kop thee in het zonnetje. Mijn kat vindt het overigens heel gezellig dat ik zoveel thuis ben, zeker in zo’n spannend nieuw huis. En met zo’n trouwe collega die me de hele dag gezelschap houdt, is elke dag thuis zijn nog prima uit te houden.