Design Thinking
← Terug naar actueel

Design Lab

dienst • 0 min. leestijd

Wil je Design Thinking gaan gebruiken om je werk op een andere manier aan te pakken? Het Design Lab helpt je beter te worden in innoveren en design (thinking) een plek te geven in je organisatie.

Tijdens een Design Lab verrijken deelnemers hun kennis en ervaring met Design Thinking/Service Design (DT/SD) om actuele vraagstukken van henzelf te beantwoorden. Ze leren hun dagelijkse werkzaamheden op een ontwerpende manier aan te pakken waardoor de vraag achter de vraag duidelijk wordt, meer oog is voor alle betrokkenen van een project en de oplossingsruimte vergroot wordt. Een Design Lab bestaat uit periodieke (bijvoorbeeld maandelijkse) werkdagen, ‘Labdagen’. Tussen de Labdagen door kunnen deelnemers gebruik maken van een strippenkaart om coaching te krijgen. 

Leren door te doen

Je wil Design Thinking gaan gebruiken in je bedrijf of organisatie. Wij denken dat je het meest leert door het gewoon te gaan toepassen in je eigen werk. We vragen deelnemers om aan een klein, praktisch vraagstuk te werken. Denk aan:

Iedereen formuleert daarnaast zijn of haar persoonlijke leerdoelen tijdens de eerste Labdag.

Onze aanpak

Elke Labdag bestaat uit een college, een stand-up, lunch, werktijd en een reflectie. Tussen de Labdagen door krijgen deelnemers ondersteuning bij het toepassen van Design Thinking, het uitwerken van visualisaties en presentaties en begeleiding bij het faciliteren van sessies. Labdagen kunnen plaatsvinden in onze studio in Rotterdam, bij de klant of op een externe locatie zoals een museum.

College

De onderwerpen van de colleges zijn afhankelijk van jullie behoeftes. De onderdelen van het ontwerpproces zoals vraagverkenning, onderzoek doen en prototypen kunnen aan bod komen. Maar een college kan ook gaan over het ontwerpen van een sessie of de waarde van tekenen en visualiseren.

Stand-up

Tijdens de stand-up deelt iedereen wat hij of zij gaat doen, en wat en wie hij of zij daarvoor nodig heeft. Naar aanleiding daarvan wordt de zelfwerktijd ingedeeld.

Lunch

Op de intensieve Labdagen is het ook belangrijk goed met elkaar goed pauze te nemen. Door even ergens te gaan lunchen, wordt elke Labdag een mini teamuitje.

Zelfwerktijd

In de middag werkt iedereen aan eigen projecten. Hierdoor kosten de Labdagen geen ‘extra’ tijd maar kunnen projecten efficiënter aangepakt worden. Wij geven dan persoonlijke begeleiding tijdens de zelfwerktijd.

Reflectie

Aan het eind van de middag kijken we samen terug op iedereens aanpak en leerdoelen. Daarnaast bespreken we de structuur van de labdag zodat we die naar behoefte kunnen aanpassen.

Waar hebben we al een Design Lab gedaan?

Toen we begonnen aan dit project, wist ik niet wat voor invloed het zou hebben voor onze werkwijze en mindset binnen het team

Het resultaat

Met het DesignLab zullen innovatieve diensten en producten ontstaan, maar nog belangrijker, deelnemers worden ontwerpers en zullen hun werk op een andere manier aan gaan pakken. 

Na het DesignLab kunnen deelnemers:

Bovendien is je team, door een aantal dagen op deze manier met elkaar samen te werken, goed op de hoogte van elkaars krachten en werkzaamheden waardoor je beter kan samenwerken.

Lijkt het je interessant een DesignLab te doen?

Mail Bjørn

Mail Adinda