← Terug naar actueel

Design Thinking in de klas

15 August 2023 0 min. leestijd

In een ontwerpproces moet je soms even stilstaan om later te kunnen versnellen. Ga eerste de breedte van een vraagstuk onderzoeken en ontdekken, in plaats van ‘gewoon’ direct antwoord te geven op een vraag. Maar hoe neem je leerlingen in het voortgezet onderwijs mee in dat verhaal? Samen met Kunst Centraal hebben we een set met werkvormen ontwikkeld om Design Thinking toepasbaar te maken in de klas.

Waarom Design Thinking met leerlingen?

Design Thinking is een methodiek die iedereen kan helpen bij het doen van onderzoek en het bedenken van oplossingen. Het is niet alleen een manier van denken en doen, maar biedt ook een verzameling van tools en werkvormen om samen te werken. Hierbij ligt de nadruk op het proberen te begrijpen van de gebruiker en het vraagstuk. Het helpt om bewust te worden van aannames en deze in twijfel te trekken. Het proces omvat een voortdurend onderzoekende houding door zoveel mogelijk te testen en te experimenteren. En zo tot passende, duurzame en innovatieve oplossingen te komen.

Door leerlingen te leren om juist de breedte op te zoeken, te onderzoeken, te experimenteren en dus regelmatig stil te staan in een ontwerpproces, trainen ze een vaardigheid waar ze de rest van hun leven profijt van hebben. Vanuit dit idee hebben we werkvormen ontwikkeld die leerlingen helpen om met een ontwerpende houding naar een (les)opdracht te kijken.

 

Pilot traject

Om passende werkvormen te ontwerpen voor docenten en leerlingen zijn we gestart met een pilot-traject. Hoe maken we de juiste vertaalslag zodat docenten hier zelf met leerlingen mee aan de slag kunnen? Samen met vijf docenten van het Vathorst College uit Amersfoort zijn we dit samen gaan onderzoeken en testen.

 

Wij namen de docenten mee in de Design Thinking stappen en tools. De docenten namen ons mee in het creatief proces in de klas. Samen gingen we in gesprek over waar de raakvlakken zitten en onderzochten we hoe Design Thinking werkvormen leerlingen kunnen helpen in hun creatieve proces. Zo concludeerden we dat de motivatie van leerlingen vooral gestimuleerd wordt door het willen halen van een goed cijfer en snel de eindstreep willen behalen. Een interessante uitdaging in dit project omdat het juist gaat om het stimuleren van leerlingen in het vertragen van een proces.
Daarnaast gaven de docenten ons mee dat we een heel duidelijk enhelder proces moeten laten zien aan leerlingen, zodat leerlingen snappen waar ze naartoe aan het werken zijn. Waar sta je in het proces? Waar werk je naartoe? Wat ga je ermee bereiken?

Op basis van alle input van de docenten is Zeewaardig aan de slag gegaan met het ontwikkelen van werkvormen. In een tweede bijeenkomst zijn de eerste materialen getest met docenten en leerlingen.

 

 

Hieruit leerde we dat zowel docenten als leerlingen behoefte hebben aan ondersteuning bij het vertalen van de lesopdracht naar een ontwerpvraag of een persoonlijk doel. Na de sessie gaven de docenten en de leerlingen aan het werken met de materialen al heel waardevol te hebben ervaren. Alle werkvormen zijn nu online te vinden op de website van Kunst Centraal.

Zelf de werkvormen toepassen? Meld je aan voor een training!

Wil je meer weten over hoe je deze werkvormen zelf kunt toepassen? Voor vragen hierover, neem contact op met Wies via wies@zeewaardig.comSamen met Kunst Centraal nemen we je mee in deze aanpak. Klik hier om je aan te melden voor een training om zelf aan de slag te kunnen gaan met Design Thinking met jouw leerlingen. De eerstvolgende trainingsdag is woensdag 15 november 2023.

Betrokkenen