← Terug naar actueel

Hoe betrekken we ondernemers al vroeg bij de toekomst van hun bedrijventerrein?

18 November 2022 0 min. leestijd

Vaak vindt participatie pas plaats als plannen al grotendeels klaar zijn. Bij een bedrijventerrein in Tilburg draaiden we dit om, samen met SWECO/Bureau Stedelijke Planning. Nog voordat er een letter geschreven was hielpen we de gemeente en actieve ondernemers bij het in kaart brengen van de krachten, zwaktes, kansen en toekomstbeelden van het terrein als basis voor de toekomstige ontwikkeling.

Hoe betrekken we ondernemers en initiatieven op het terrein?

Gemeente Tilburg is bezig met het verbeteren van een aantal binnenwijkse bedrijventerreinen. Daartoe is Bureau Stedelijke Planning (Part of Sweco) gevraagd om een vitaliteitsscan van het Beneluxterrein te maken. Een onderdeel daarvan is het betrekken van ondernemers en initiatieven van het terrein. Zeewaardig hielp de gemeente en ondernemers om in twee ateliers samen mogelijke toekomsten voor het terrein te verbeelden die aansluiten bij hun wensen en zorgen.

Onze aanpak

In twee ateliers zijn we vanuit het huidige terrein naar de toekomst van het terrein gaan kijken, met interessante, creatieve ideeën als resultaat.

In het eerste atelier bespraken we sterktes en zwaktes van het terrein nu. Op basis daarvan maakten de deelnemers en gemeente samen een droom- en horrorscenario voor de toekomst. Het resultaat van de middag was een reisgids die je meeneemt door het toekomstige Beneluxterrein.

In het tweede atelier hebben de deelnemers ideeën voor het terrein concreet gemaakt en met LEGO gebouwd op de kaart, waaronder het verbeteren van de herkenbaarheid en vergroenen van het terrein.

Bureau Stedelijke Planning neemt alle ideeën en wensen mee in hun Ontwikkelkader. Op naar een mooie toekomst voor het Beneluxterrein!

 “De LEGO helpt om het echt te maken. Je koppelt het ook veel meer aan het echte terrein op deze manier”, aldus een deelnemer.

Betrokkenen

Bureau Stedelijke Planning; Gemeente Tilburg; Marika Taborsky, Ton Lammers en Marjolein Landman van SuperBlaauw; Deniz Yilmaz en Mohammed L. iaallala van Ocean Group; Ruud Gelissen van Enter Creative Hub; Bekker Tilburg BV en de nieuwe eigenaar van Feestlocatie de Fazant.