Yulius Omslag
← Terug naar actueel

In drie dagen van een papieren prototype tot service desk app

1 April 2015 • Yulius 0 min. leestijd

Yulius, een grote GGZ-instelling in Rotterdam, wil hun medewerkers een eenvoudigere manier bieden om meldingen te doen. Met een design sprint lees hier meer over een design sprint hebben we in drie dagen met een ontwerpteam van Ivaldi developers een mobiele meldingen applicatie ontwikkeld. Nadat het ontwerpteam een dag onderzoek naar de gebruiker deed en een dag prototypes heeft gemaakt, heeft ze de laatste dag de prototypes getest met gebruikers.

Hoe wij medewerkers van Yulius meldingen laten doen, werkt niet meer.

Yulius heeft 2.100 medewerkers en 70 locaties binnen de driehoek Rotterdam, Dordrecht en Gorinchem. De GGZ-instelling wil dat het makkelijker wordt voor hun medewerkers en interne klanten om meldingen te doen.

We hebben alleen dat gebouwd waar vraag naar was. – Facilitair manager, Yulius

Aanpak

Gebruikersonderzoek

Met behulp van een ‘cultural probe’ deed het ontwerpteam op de eerste dag kwalitatief onderzoek naar de context, beleving en behoefte van Yulius-medewerkers. De resultaten gebruikte het team als input voor het ontwerp van de nieuwe applicatie.

Yulius paper prototype

Prototypen

Op dag twee heeft het team met getekende en fotorealistische prototypes de applicatie ontworpen en ten slotte ook een digitaal prototype voor  smartphone ontwikkeld. De eerste prototypes gebruikte het team in de gebruikstest en parallel bouwde het team de front- en back-end van de applicatie.

Yulius paper prototype

Gebruikstest

Met de prototypes liet het team de medewerkers en interne klanten van Yulius de applicatie testen. De uitkomsten werden gebruikt om de applicatie te verbeteren. We konden tijdens de testen direct de inzichten met Yulius delen.

Samen optrekken bij ontwerpen en testen geeft ons eigenaarschap. – Opdrachtgever, Yulius

Resultaat

Betrokkenen

Met Being A Designer hebben we een groep Ivaldi ontwikkelaars begeleid in de ontwikkeling van de nieuwe applicatie. Bij het gebruiksonderzoek en de testdag haakten interne en externe medewerkers aan.