← Terug naar actueel

In één dag van inzichten naar de brug van de toekomst

3 January 2019 0 min. leestijd

De uitdaging

“Hoe kunnen we samen met experts de groene brug van de toekomst ontwerpen?” In 2022 vindt de Floriade in Almere plaats en hiervoor willen de gemeente Almere en de provincie Flevoland innovatieve circulaire bruggen ontwikkelen. Bruggen die niet alleen dienen voor het oversteken van het water, maar ook als inspiratie voor nieuwe groene bouwtechnieken. Daarmee is de Floriade ook een testcasus voor andere gemeentes in Nederland, waar in de komende jaren veel bruggen vervangen moeten worden.

Onze oplossing

Zeewaardig faciliteerde samen met strategisch bureau Noorderwind een hackathon waarin experts uit verschillende hoeken samen de groene brug van de toekomst ontwierpen. De hackathon is gebaseerd op Service Design, een creatieve methode uit de ontwerpwereld om samen met belanghebbenden complexe vragen aan te pakken.

Wij willen experts uit verschillende hoeken betrekken bij het ontwikkelen van de brug van de toekomst

Onze aanpak

Op de mooie locatie van Vis à Vis in Flevoland werden meer dan 60 experts uitgenodigd. De dag draaide om het genereren van zoveel mogelijk nieuwe inzichten in kleine groepjes. Uit deze inzichten werden verschillende concepten ontwikkeld, onder begeleiding van ervaren facilitators.

Ontwerpen hackathon

Het doel van de dag en de specifieke invulling van het programma zijn samen met de opdrachtgever tot stand gekomen. Hierna heeft Zeewaardig in samenwerking met de circulaire experts van Noorderwind het programma en werkvormen van de dag uitgewerkt. Veel werkvormen zijn speciaal voor de hackathon ontwikkeld, zoals de inzichtkaarten, de krant van de toekomst en een excursieboekje. Onder begeleiding van ervaren facilitators hielpen deze werkvormen om het beste uit de deelnemers en de hackathon te halen.

Zeewaardig en Noorderwind kwamen met inspirerende nieuwe werkvormen – Facilitator 

Hackathon

De hackathon werd afgetrapt met een presentatie over de visie van de Floriade 2022. De ochtend draaide vervolgens volledig om het verzamelen van inzichten. Binnen elke groep werden inzichten verzameld over de brug van de toekomst aan de hand van acht thema’s, zoals materiaal, tijd en onderhoud. Tijdens de lunch vond een excursie naar het Floriadeterrein plaats en een lezing met vernieuwende mogelijkheden voor circulair ontwerpen. Na deze inspirerende start van de middag werden de verzamelde inzichten uitgediept tot ideeën voor mogelijke bruggen. Elke groep, met experts uit diverse hoeken, kwam zo tot een concreet concept. De dag werd feestelijk afgesloten met pitches en een borrel.

Het belangrijkste is eigenlijk dat je ziet dat de crux hem zit in het samenbrengen van verschillende expertises – Deelnemer

Inzichtkaarten

Om de opbrengst van de dag concreet te maken, is er een set met inzichtkaarten ontwikkeld. Zeewaardig ziet de kracht van inzichten delen via kaarten. Zo worden ideeën makkelijk toegankelijk gemaakt voor vervolgstappen, in plaats van een rapport dat verdwijnt in een la. De Floriade kaartenset bestaat uit de belangrijkste inzichten van deelnemers, verdeeld over alle thema’s

Onze hackaton was groot nieuws. Er zijn allemaal leuke berichten doorgespeeld van deelnemers naar collega’s op de werkvloer – Opdrachtgever

De resultaten

De betrokkenen

Samen met Noorderwind ontwierp Zeewaardig de hackathon voor de Floriade 2022, in opdracht van gemeente Almere en provincie Flevoland.  Meer dan 50 experts namen deel aan de hackathon, met expertises op het gebied van onder andere circulariteit, beleid, materiaal en ontwerpen.