← Terug naar actueel

Leesvoer: Inspiratie voor het toepassen van ontwerp in de publieke sector

0 min. leestijd

Bij Zeewaardig zijn we altijd op zoek naar manieren om onze expertise te vergroten en onze creativiteit te stimuleren. Daarom willen we graag enkele inspirerende (boeken)tips met jullie delen. Je ontdekt klassiekers over Design Thinking en Service Design. Maar ook nieuwere tips over ontwerpen in de publieke sector.

We hopen dat je geïnspireerd raakt een boek te kopen. Tof als je dat bij je lokale boekhandel doet!

Design Thinking, Service Design en een Ontwerpende Aanpak

Ontdek in deze selectie van 10 boeken hoe design thinking en service design een revolutie teweegbrengen in de manier waarop we beleid, systemen, producten en diensten creëren en ervaren. Van het identificeren van ‘goede’ services tot het onthullen van de waarheid achter onhandige interacties, deze boeken bieden waardevolle inzichten en praktische tools om je ontwerpkennis naar een hoger niveau te tillen.

Struikelen over participatieStruikelen over participatie, Nanke Verloo

Het boek “Struikelen over Participatie: Tien ‘kritieke momenten’ voor betere burgerparticipatie in lokale besluitvorming” van Nanke Verloo richt zich op de dynamiek van burgerparticipatie in lokale besluitvorming. Verloo onderzoekt de kritieke momenten waarop vertrouwen verloren gaat in het participatieproces en stelt voor om het doel van burgerparticipatie te herformuleren. In plaats van het nastreven van consensus, zou participatie moeten draaien om samenwerking, van elkaar leren en het niet uit de weg gaan van conflicten. Dr. Nanke Verloo is senior onderzoeker en docent Stedelijke Politiek en Planologie aan de Universiteit van Amsterdam en heeft een uitgebreide achtergrond in onderzoek naar de relatie tussen burgers en de overheid.

Bekijk Struikelen over participati

 

De Perfecte StormDe perfecte storm

“De perfecte storm: Op zoek naar een nieuwe balans” door Jan Rotmans is een boek dat zich richt op de dringende uitdagingen van klimaatverandering, economische instabiliteit en sociale ongelijkheid. Rotmans gebruikt de metafoor van een ‘perfecte storm’ om de samenkomst van deze crises te illustreren en benadrukt de noodzaak van ingrijpende veranderingen in ons denken en handelen voor een duurzamere toekomst. Het boek combineert diepgaande analyses met voorbeelden van innovatie, en is een essentiële lees voor wie geïnteresseerd is in milieu- en sociale transities.

This is service design thinking, Marc Stickdorn

This is Service Design Thinking introduceert een interdisciplinaire benadering van het ontwerpen van services. Service design is tegenwoordig een beetje een modewoord en heeft veel belangstelling gekregen vanuit verschillende vakgebieden. De grenzen tussen producten en diensten vervagen en het is tijd voor een andere manier van denken: dit is service design thinking.

Bekijk This is service design thinking

 

Good services, Lou Downe

Good Services - Decoding the Mystery of What Makes a Good Service

Service design is een snel groeiend interessegebied in design en business management. Er zijn veel boeken over hoe je aan de slag kunt, maar dit is het eerste boek dat beschrijft wat een ‘goede’ service is en hoe je er een ontwerpt. Dit boek bevat de essentiële principes voor het bouwen van services die goed werken voor gebruikers. Een praktisch boek voor wie geïnteresseerd is in het ontwerpen van dienstverlening die werkt voor gebruikers. 

Bekijk Good services

Ligt het nou aan mij,  Jasper van Kuijk

In “Ligt het nou aan mij?”, bespreekt Jasper van Kuijk als eenmansconsumentenbond al jarenlang slecht ontworpen producten en diensten. Zijn populaire columns in de Volkskrant, genaamd “Hoe moeilijk kan het zijn?”, onthullen wat er mis is gegaan bij het ontwerpen en welke ontwerpprincipes hadden moeten worden gevolgd. Ligt het nou aan mij?, Jasper van Kuijk | 9789492493729 | Boeken | bol.com

Dit boek bevat nieuwe gebruiksproblemen, ingedeeld per categorie, met heldere en hilarische analyses, voorzien van illustraties. Lees met leedvermaak en opgetrokken wenkbrauwen, maar ook gerustgesteld dat het (waarschijnlijk) niet aan jou ligt.

Bekijk Ligt het nou aan mij

Convivial Toolbox, Elizabeth Sanders & Pieter Jan Stappers

Convivial Toolbox: Generative Research for the Front End of Design : Sanders, Elizabeth B. N., Stappers, Pieter Jan: Amazon.com.au: Books

Het boek introduceert een opkomend ontwerp domein dat tegenwoordig van enorm belang is, niet alleen voor de academische ontwerp-onderzoeksgemeenschap, maar ook voor degenen in het bedrijfsleven die belast zijn met de ontwikkeling van door de mens geleide producten, systemen, diensten en/of omgevingen.

Bekijk Convivial Toolbox

The Design Thinking Toolbox, Michael Lewrick

De Design Thinking Toolbox presenteert de belangrijkste tools en methodes in de design thinking cyclus. Gebaseerd op het grootste internationale onderzoek naar het gebruik van design thinking-tools, bevat dit boek uitleg van de meest populaire design thinking-methoden door experts in het veld.

The Design Thinking Toolbox | 9781119629191 | Michael Lewrick | Boeken | bol.com

De Design Thinking Toolbox is een waardevol hulpmiddel, vooral voor beginners in design thinking.Bekijk The Design Thinking Toolbox

Change by design, Tim Brown

De mythe van innovatie is dat briljante ideeën uit de hoofden van genieën springen. De realiteit is dat de meeste innovaties voortkomen uit een proces van rigoureus onderzoek waarbij geweldige ideeën worden geïdentificeerd en ontwikkeld voordat ze worden gerealiseerd als nieuwe aanbiedingen en mogelijkheden. 

Change by Design is geen boek van ontwerpers voor ontwerpers; het is een boek voor creatieve leiders die design-denken willen doordringen in elk niveau van een organisatie, product of dienst om nieuwe alternatieven voor het bedrijfsleven en de samenleving te 
stimuleren.

Bekijk Change by design

Design Works,  Heather Fraser

Design Works (ebook), Heather Fraser | 9781442660564 | Boeken | bol.com

Hoe kun je ontwerpdenken vertalen naar doen op een manier die leidt tot grotere doorbraken en zakelijke strategieën voor succes? Heather Fraser biedt tools en tips, boeiende casestudy’s en inspirerende interviews met bedrijfsleiders die ontwerpprincipes en -praktijken hebben gebruikt om hun zakelijke uitdagingen aan te gaan en nieuwe groeimogelijkheden in kaart te brengen.

Bekijk Design Works

The Field Guide to Human-Centered Design, IDEO

Dit is een stapsgewijze handleiding waarmee je problemen als een ontwerper kunt oplossen. De Field Guide to Human-Centered Design is uw leerboek voor het oefenen vanhuman-centered design voor sociale innovatie. Het boek bevat 57 duidelijk te gebruiken ontwerpmethoden, werkbladen en casestudy’s van mensgericht ontwerpen in actie. 

Bekijk The Field Guid to Human-Centered Design

The Design of Everyday Things, Don Norma

7 Principles of Design from “The Design of Everyday Things” | by Layth Sihan | MediumZelfs de slimsten onder ons kunnen zich onbeholpen voelen als we er niet achter komen welke lichtschakelaar of ovenbrander we moeten aanzetten, of we een deur moeten duwen, trekken of schuiven. de fout, stelt dit ingenieuze en zelfs bevrijdende boek, ligt niet bij onszelf, maar bij het productontwerp dat de behoeften van gebruikers en de principes van de cognitieve psychologie negeert. The design of Everyday Things neem je mee over hoe en waarom sommige producten klanten tevreden stellen, terwijl andere hen alleen maar frustreren.

Bekijk The Design of Everyday Things

Visual thinking, Willemien Brand

Als je bedrijf visueel denken nog niet heeft omarmd, waarom niet? Dit boek helpt Visual thinking, Willemien Brand | 9789063694531 | Boeken | bol.commisvattingen uit de weg te ruimen die je mogelijk hebben verhinderd visualiseren toe te passen op je werk. Je hebt het artistieke talent van Van Gogh of de intelligentie van Einstein niet nodig om de kracht van visueel denken te benutten en je bedrijf succesvoller te maken. Met de juiste mentaliteit en de eenvoudige vaardigheden biedt dit boek u de vaardigheden om uw eigen signatuur en stijl te ontwikkelen en verandering teweeg te brengen door visuele communicatie te integreren in uw zakelijke omgeving.

Bekijk Visual thinking

Maakkracht, Tabo Goudswaard en Jetske van Oosten

Voel jij je soms machteloos door de maatschappelijke problemen van nu? ‘Maakkracht’ toont hoe we dat wat we belangrijk vinden centraal kunnen stellen in de manier waarop we de samenleving vormgeven.Maakkracht, Jetske van Oosten | Boek | 9789047015581 | ReadShop

In ‘Maakkracht’ tonen Tabo Goudswaard en Jetske van Oosten hoe iedereen in vijf stappen problemen kan aanpakken als een maker en de aanzet kan geven tot echte, blijvende verandering. In een tijd van grote maatschappelijke problemen voelen we ons vaak machteloos. Hoe graag we ons ook willen inzetten voor een betere samenleving, onze huidige manier van problemen oplossen blijkt niet toereikend. Waarom lukt het niet om dat wat we belangrijk en goed vinden, centraal te stellen in de manier waarop we de samenleving vormgeven? Wat we nodig hebben is een heel andere denk- en werkwijze: die van kunstenaars en ontwerpers. Door de grote problemen van deze tijd te gaan zien als ontwerpopgaven, kunnen we het bestaande systeem radicaal veranderen. Een creatieve maker kan met verbeeldingskracht en lef misstanden aankaarten. Empathisch onderzoek leidt tot nieuwe voorstellen. En door daar alle belanghebbenden bij te activeren, ontstaan draagvlak en ruimte voor een nieuwe omgang met het vraagstuk.

Bekijk Maakkracht hier

Maatschappelijke thema’s

Inhoudelijk wat afweten van een Ontwerpende Aanpak is natuurlijk belangrijk. Maar misschien wel even zo belangrijk is begrip voor de wereld om je heen en het ontwikkelen van bestuurlijke sensitiviteit. Bij Zeewaardig wisselen we daarom boeken en podcasts over ons vakgebied graag af met boeken over van allerlei maatschappelijke thema’s.

The art of gathering, Priya Parker

Tell Us 5 Things About Your Book: Turning Routine Meetings Into Memorable Events - The New York TimesIn De kunst van het samenkomen stelt Priya Parker dat bijeenkomsten in ons leven voor het grootste gedeelte saai en onproductief zijn – en dat ze dat niet hoeven te zijn! We vertrouwen te veel op routine en conventies, terwijl we ons moeten concentreren op het onderscheidend vermogen en de mensen die we ontmoeten. Een paar kleine veranderingen kunnen al een enorm positief effect hebben. Dit boek zal je perceptie van waarom en hoe we samenkomen grondig veranderen, of het nu is voor een conferentie, een werkvergadering, een netwerkevenement of een familiebijeenkomst.

Bekijk the art of gathering

De Blauwe Economie, Gunter Pauli

Blauwe economie, Gunter Pauli | 9789046820940 | Boeken | bol.comDoor te kijken naar de wijze waarop organismen zijn gevormd en functioneren, kunnen we oplossingen formuleren voor echt duurzaam produceren en consumeren. Dat laat Gunter Pauli zien in deze geheel herziene Blauwe economie, versie 2.0. Enkele voorbeelden: het kweken van paddenstoelen op pulp uit de koffiebonenteelt, het gebruik van slachtafval in de wormenteelt en een efficiëntere opwekking van zonne-energie volgens het proces van fotosynthese. Deze en andere veelbelovende projecten vormen een belangrijke inspiratiebron voor (aankomende) ondernemers en politici, en zullen onze manier van produceren en consumeren ingrijpend veranderen.

Bekijk De Blauwe Economie

Zo Zit De Wereld In Elkaar, Vaclav Smil

Zo zit de wereld in elkaar, Vaclav Smil | 9789046827680 | Boeken | bol.comDoor de gevolgen van klimaatverandering wordt er harder dan ooit geroepen om snelle veranderingen in onze levenswijzen en productiemethoden. Maar hoe realistisch zijn de claims dat zulke veranderingen haalbaar zijn? Vaclav Smil verdiept zich in zeven fundamentele onderwerpen die ons voortbestaan en onze welvaart bepalen. Zijn mantra: voordat je problemen effectief kunt aanpakken, moet je eerst de feiten kennen.

Bekijk Zo zit de wereld in elkaar

De Beleidsbubbel, Marije van den Berg

De beleidsbubbel | 9789083288215 | Marije van den Berg | Boeken | bol.comWe tellen duizenden beleidsmakers, miljoenen uren aan vergaderingen, fondsen met miljarden erin en geen gebrek aan goede bedoelingen. En toch gaat het schrikbarend vaak mis: kinderen zonder ontbijt, hoge schulden bij steeds meer mensen, onvoldoende rechters, jeugdpsychiaters, betaalbare huizen en bijen, hardvochtig staatshandelen en collectieve onmacht om daar iets tegen te doen … En wat lijkt de oplossing voor falend beleid? Meer van dat beleid. De beleidsbubbel groeit. Een mens zou van minder cynisch worden.

Bekijk De Beleidsbubbel

Creative Confidence, Tom Kelley

Creative Confidence (ebook), Tom Kelley | 9780385349376 | Boeken | bol.com

Too often, companies and individuals assume that creativity and innovation are the domain of the “creative types.” But two of the leading experts in innovation, design, and creativity on the planet show us that each and every one of us is creative. In an incredibly entertaining and inspiring narrative that draws on countless stories from their work at IDEO, the Stanford d.school, and with many of the world’s top companies, David and Tom Kelley identify the principles and strategies that will allow us to tap into our creative potential in our work lives, and in our personal lives, and allow us to innovate in terms of how we approach and solve problems. It is a book that will help each of us be more productive and successful in our lives and in our careers.

Bekijk Creative Confidence

Voor goed beleid zijn persoonlijke ervaringen net zo nuttig als diploma’s

In de jaren dat ik in de Haagse torens rondliep, zag ik een rijkdom aan denkkracht, masterdiploma’s en bestuurlijke professionaliteit rondlopen. Maar bij het effectief en duurzaam doorvoeren van veranderingen, liep men steeds tegen een probleem aan. Tegenover een relatief eenzijdige overheid staat een veelzijdige burger.

Bekijk dit artikel op De Correspondent

Think Big, Start Small, Move Fast: A Blueprint For Transform, Nicholas Larusso

Think Big, Start Small, Move Fast: A Blueprint For Transform, Nicholas Larusso |... | bol.comDit boek neemt je mee in het maken van een nieuw bedrijfsmodel dat creatief, collaboratief en duurzaam is. Pas traditionele wetenschappelijke methode toe op de nieuwste innovaties in “design thinking”.

Bekijk Think big, start small, move fast

De ene macht is de andere niet, Flor Avelino

Wist je dat niet alleen de hoeveelheid maar ook het type macht van belang is voor verandering? En zit in al dat vervelende green-, pink- en we-washing misschien ook een kans?

In de laatste aflevering van dit seizoen praten Wouter en Igno met een hooggeëerde gast: professor Flor Avelino, werkzaam bij het Copernicus Instituut in Utrecht. En tot voor kort DRIFT-collega. Stel je Flor een vraag, dan slaat ze meteen allerlei interessante gedachtegangen in. En tijdens de opname bij haar thuis hebben haar twee katten ook aardig wat te melden.

Luister De ene macht is de andere niet

 

Missen we nog een tip in dit rijtje? Wij zijn altijd op zoek naar inspiratie! Dus stuur een mailtje naar info@zeewaardig.com als het je leuk lijkt om ideeën uit te wisselen.