Met een Extended Design Sprint tot een concept voor een nieuwe dienst voor Quion
7 May 2020 • • 0 min. leestijdQuion wil op ‘andere manier’ tot innovaties komen voor haar financiële dienstverlening. Om dit in korte tijd te bereiken, hebben we de vijfdaagse Google Design Sprint als startpunt genomen. Deze hebben we verlengd met een gebruikersonderzoek vooraf en een tweede ontwikkel- en testweek. Op deze manier hebben we nog meer slagen in korte tijd kunnen maken en ontzettend veel geleerd.
De uitdaging
Quion heeft bij Zeewaardig aangeklopt met een tweeledige vraag. Enerzijds met het doel om tot een nieuwe markt toe te treden. Anderzijds zien ze door de vernieuwde PSD2-wet de mogelijkheid om slim gebruik te maken van betalingsdata. De innovaties die ze voor zich zien willen ze bovendien op een andere manier aangaan, namelijk op korte termijn en met een design sprint.
Onze aanpak
Om een gegronde design sprint uit te voeren en het resultaat goed uit te werken, hebben we een uitgebreide design sprint ontwikkeld. Dat betekent dat er voorafgaand aan de sprint een gebruikersonderzoek uitgevoerd is. Na de vijfdaagse design sprint heeft bovendien een prototypeweek en een tweede testronde met de doelgroep plaatsgevonden.
Gebruikersonderzoek (week 0, vrijdag)

Om het sprintteam kennis te laten maken met de gebruiker van de dienstverlening hebben we vooraf een gebruikersonderzoek gedaan. Zeven respondenten kwamen op onze studio langs om te vertellen over hun ervaringen met de huidige dienstverlening. Het sprintteam heeft dit interview in een aparte ruimte geobserveerd en analyseerde het achteraf met empathy maps.
Vijfdaagse design sprint (week 1, maandag t/m vrijdag)
In de week aansluitend op het gebruiksonderzoek zijn we van start gegaan met de design sprint. Door snel en in vijf dagen door het ontwerpproces te gaan, is het mogelijk snel te leren en aannames te testen. Tijdens deze vijf dagen kwamen experts hun kennis delen, inspireerden de teamleden elkaar met voorbeelden en werden ideeën uitgewerkt. Het gekozen concept werd ontwikkeld tot InVision prototype dat vrijdag werd getest met vier respondenten. Deze test was het moment dat we leerden dat we het concept te simpel hadden willen maken. Daardoor waren stappen overgeslagen wat de gebruiker wantrouwend maakte.
Ontwikkel- en testweek (week 2, maandag t/m vrijdag)
Op de maandag na de intensieve sprintweek hebben we het proces en de resultaten gedeeld met de (interne) stakeholders van de dienstverlening. Met de feedback die hier is opgehaald zijn de twee UX designers uit het sprintteam aan de slag gegaan om een prototype van een herontwerp te maken. Het tweede prototype is op vrijdag getest met vijf nieuwe respondenten. Het herontwerp werd veel beter ontvangen en leidde bovendien tot nieuwe inzichten over verdere verbeteringen.

Sprint review (week 3, maandag)
Zowel na de eerste als tweede sprintweek hebben we het proces en de resultaten gedeeld met (interne) stakeholders van de dienstverlening. Dit is een mooi moment om collega’s binnen Quion kennis te laten maken met deze nieuwe manier van werken en kritische vragen en feedback op te halen.
Resultaat
- Meer kennis over de gebruikers bij Quion
- Quion heeft kennis gemaakt met principes van design thinking en de design sprint
- Een getest en herontworpen digitaal prototype
- Een helder verhaal als input voor pitches om financiering rond te krijgen
Betrokkenen
- Quion
- Tim de Jonge Product Owner bij Quion
- Rick te Molder van RTM INNOVATIONS
- Flip de Jonge van The Young Innovators
- Karin den Bouwmeester van UserProof
- Maarten Somers van No Hitch
- Pepijn Gieles