← Terug naar actueel

Technasiumleerlingen onderzoeken & ontwerpen voor ons – vlog #3

0 min. leestijd

Eind mei hebben Lotte, Nikkie, Yannick en Femke het eindresultaat van hun project op school gepresenteerd en Zeewaardig was hierbij als opdrachtgever aanwezig.

De leerlingen hebben in hun ontwerpproces verschillende stappen doorlopen om de oplossingsruimte te vergroten en onderbouwde keuzes te maken. Naast een helder ontwerpproces bleek tijdens het project ook dat de leerlingen al beschikken over een ontwerphouding en ontwerper-tools. Zo bleken ze nieuwsgierig en zijn ze opzoek gegaan naar het verhaal achter de gebruiker. Daarnaast is er een low-fidelity prototype gemaakt met behulp van 3D printen.

Het project had als doel “lesgeven aantrekkelijker te maken voor leerkrachten”. Éen van de oplossingen die daarvoor is bedacht is het ‘Kiesjehulp-lokaal’ zoals uitgelegd in de afbeelding hiernaast. Wat ons betreft een leuke oplossing waarin de context van het klaslokaal duidelijk verwerkt is. Het ‘aantrekkelijk maken voor leerkrachten’ zien we nog niet helemaal terug. Goed om ons weer te realiseren hoe belangrijk het is om vaak genoeg uit te zoomen en terug te kijken naar de ontwerpvraag. 

Zeewaardig is onder de indruk van de gevarieerde onderzoeksaanpak. Er is gekeken naar de belevingswereld van de leerkracht, uitgezocht wat beleid nou eigenlijk is, maar ook zijn er verschillende manieren van brainstormen onderzocht. Daarnaast was het goed te zien dat de leerlingen er volop op uit zijn gegaan en verschillende experts zoals Gemeente Rotterdam, Gemeente Velsen en basisschoolleerkrachten hebben benaderd voor input.

Inmiddels zijn de leerlingen begonnen aan de zesde klas en zullen een aantal van hen volgend jaar gaan studeren. Sommige zullen we in de toekomst misschien als ontwerpcollega’s tegenkomen, anderen zullen design thinking in heel andere vakgebieden gaan toepassen. Leuk om eens van dichtbij mee te kijken hoe leerlingen beginnen met ontwerpend denken.