Stemmen Buurtbudget Eindhoven
← Terug naar actueel

Vol van Impact: Een set discussiekaarten voor ontwerpers en publieke professionals

dienst • 0 min. leestijd

Een set discussiekaarten die het gesprek tussen ontwerpers en publieke professionals over het maken van impact faciliteert.

In Rotterdam werken ontwerpers en gemeente samen om maatschappelijke en stedelijke uitdagingen als de energietransitie en klimaatverandering aan te pakken. Het overkoepelende doel is om verandering teweeg te brengen die een positieve impact heeft op de stad en haar inwoners. Bij het werken aan deze projecten merkten we dat er geen gemeenschappelijke definitie is, noch de tools en ervaring om impact te meten. Met ontwerpstudio’s Noorderwind en Kickstad en de gemeente Rotterdam hebben we besloten om impact in deze ruimtelijke en stedelijke context beter te begrijpen.

Dankzij een subsidie ​​van het programma Ruimte voor Klimaat en Energie van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie konden we dieper in dit onderwerp duiken. We ontdekten dat bewustwording en effectieve gesprekken over het onderwerp impact een essentiële eerste stap in projecten is. Op basis van deze inzichten hebben we de ‘Vol van impact’-discussiekaarten ontworpen die ontwerpers en publieke professionals helpen om impactvolle gesprekken over de kwestie aan te gaan.

De Tool

De tool bestaat uit een set discussiekaarten Download de kaartenset onderaan deze pagina die gebruikt kunnen worden om een ​​gesprek tussen ontwerpers en publieke professionals te starten en te begeleiden over de impact die ze willen bereiken. De kaarten zijn onderverdeeld in vier categorieën: doelen, impact meten, denkkader en onverwachte impact. Op de voorkant vind je prikkelende vragen voor je project, op de achterkant wordt dit aangevuld met verdiepingsoefeningen.

DIY: begin morgen met ontwerpen voor vertrouwen

Relatie met vertrouwen

Wederzijds begrip

Omdat de kaarten gespreksopeners bevatten, helpen ze om openlijk de sociale impact en ieders perspectief daarop te bespreken. Zo dragen ze bij aan een beter begrip van elkaars standpunten of belangen en helpen ze te komen tot een gemeenschappelijke definitie of doelstelling voor impact.

Gelijk speelveld

Door de kaartenset te gebruiken als leidraad voor het gesprek, is er geen voorkennis nodig en kunnen ontwerpers en hun opdrachtgevers een gelijkwaardig gesprek voeren over maatschappelijke impact in een project.

Positieve invloed

Je wilt voorkomen dat je enthousiast aan een project begint zonder na te denken over impact en achteraf te denken: deed dit project er echt toe? Uiteindelijk helpt het gesprek aan het begin je om andere keuzes te maken en een positievere impact te hebben.

Zelf aan de slag met Vol van Impact?

Download Vol van Impact:

Vragen over Vol van Impact?

Heb je vragen over de tool of kunnen we en met je meedenken hoe de tool in te zetten binnen jouw project? Neem dan contact op met Renate via renate@zeewaardig.com.