← Terug naar actueel

Het begint met mooie dromen

0 min. leestijd

Onderdeel van de serie artikelen over het buurtbudget Oud Woensel.
In dit artikel fase 1: Agenderen.

Wat staat er op de agenda?

Het is een kunst om een vraagstuk zo democratisch mogelijk te maken. Je moet ervoor zorgen dat alle belanghebbenden gehoord worden, dat de wensen en behoeften van deze mensen duidelijk worden en dat de uiteindelijke keuze of oplossing draagvlak heeft.

Dat doen wij voor de gemeente Eindhoven, die een buurtbudget van € 50.000,- beschikbaar heeft gesteld voor de wijk Oud Woensel. Met onze service design-aanpak krijgen wij helder wat er in de wijk leeft. De eerste fase, agenderen, bestaat uit de volgende acties.

participatie, dobbelspel, burgerbegroting,

Deel je Beeld

Elke wijk heeft iets speciaals. Dat komt namelijk door de mensen die er wonen. Iedereen kent wel een plek in de wijk die zij speciaal vinden. Of waar ze trots op zijn. Die plekken willen wij graag leren kennen. Want daar zit vaak een verhaal achter dat te maken heeft met wat mensen in de wijk belangrijk vinden. Bijvoorbeeld veel groen, veiligheid, gezelligheid, of rust.

Daarom vragen wij bewoners om hun speciale plekje met ons (en de wijk) te delen. Via WhatsApp kunnen bewoners kiekjes uit Oud Woensel insturen. Met de fotografen gaan we in gesprek om te achterhalen wat die plekken dan zo bijzonder maakt. Daarmee informeren we hen tegelijkertijd over het buurtbudget.

Dobbelen maar!

We kunnen gokken waarop de buurtbewoners hun € 50.000,- willen uitgeven, maar daar helpen we waarschijnlijk niemand echt mee. Daarom zijn we gaan dobbelen! Nee, niet om geld, maar om informatie. Want spelenderwijs kun je veel leren.

Ons team staat met dobbelstenen, spelbord en vragenlijst in de aanslag. Op straat vragen we buurtbewoners om het dobbelspel mee te spelen. Aan de hand van hun worp vragen we ze over een onderwerp met betrekking tot de wijk. Zo peilen we op speelse manier de dromen, wensen en zorgen van de deelnemers. En, je raadt het al, zo zorgen we ervoor dat de bewoners bekend raken met het buurtbudget. Juist omdat we zichtbaar aanwezig en aanspreekbaar zijn, helpt dat om het nieuws de ronde te laten doen. Uiteindelijk interviewen we in 3 middagen maar liefst 51 buurtbewoners uit Hemelrijken en Gildebuurt aan de hand van het dobbelspel. In onderstaande video van Studio040 laat Olha Bondarenko (Strategisch Adviseur Gemeente Eindhoven) zien hoe zo’n interview gaat.

Video: Studio 040, Buurtbudget geen toverstaf, maar wel bindmiddel voor Oud-Woensel

Dromen vangen of delen?

Over zichtbaarheid gesproken, ook onze derde interventie is goed te zien. We vangen dromen van de wijk. Dat doen we met behulp van een droomwolk. Bewoners ontvangen een flyer waarop ze hun droom kunnen schrijven. Deze leveren ze bij ons in. Zo zijn de dromen duidelijk voor ons, de gemeente en de andere buurtbewoners.

Een volle agenda

Aan het einde van deze fase hebben we via drie verschillende interventies een aantal doelen bereikt. Zo weten we:

Daarnaast hebben we met de verschillende interventies 73 bewoners weten te bereiken met een diverse achtergrond. Een belangrijk doel van Gemeente Eindhoven. En hiermee sluiten we de eerste fase ‘Agenderen’ af. We hebben alle ingrediënten die we nodig hebben voor de volgende fase, ‘Delibereren’.

Lees meer over de projectfase ‘Delibereren’