Stemmen Buurtbudget Eindhoven
← Terug naar actueel

LPB congres: Wijk- en Kernendemocratie met burgerbegrotingen

0 min. leestijd

In november organiseerde het LPB hun jaarlijkse driedaagse congres. Dit keer in Eindhoven. Wijkambtenaren uit heel Nederland verzamelde zich in de stad om samen ‘te buurten over buurten’. Het programma stond bol van interessante presentaties en workshops. En Zeewaardig was onderdeel van de workshop Wijk- en kerndemocratie: Hoe dan?

Samen met Jornt van Zuijlen, Ben van Essen en Doriene Bakker verzorgden we een prikkelende workshop. Het doel van de workshop? Een participatie project start je niet vanuit een middel zoals een burgerbegroting, burgerraad of ander vorm van democratie. Nee je start vanuit het doel. Wat wil je bereiken? In welke context? En welke ontwerp keuzes maak je op basis van wat je nu al weet? Voor deze denkoefening ontwierpen we een werkvel waarmee de wijkambtenaren in kleine groepjes aan de slag konden. Zelf aan de slag met de oefening? Download het werkvel hier.

LPB Congres Werkvorm Kern en wijkdemocratie

 

Burgerbegroting: Een voorbeeld uit Eindhoven

Naast bovenstaande werkvorm inspireerde we de deelnemers ook met ons project Het Buurtbudget wat we vorig jaar in samenwerking met Gemeente Eindhoven uitvoerden. We vertelde de deelnemers over wat in dit project goed werkte en wat onze struggles waren. Zo hebben we bijvoorbeeld tijdens dit project 250 portemonnees verspreid door de wijk met uitnodigingen om deel te nemen. Achteraf bleek hier weinig respons op te komen. Een leuk idee, met weinig effect dus. Ook dat is nodig om met vernieuwende manieren bewoners te bereiken.

Wij hebben in elk geval erg genoten van de workshop. Dank voor de uitnodiging Jornt en op naar volgend jaar!

Betrokkenen