FleCK eindsprint - Inzichtkaarten
← Terug naar actueel

Online Onderzoek Sprint

dienst • 0 min. leestijd

In één dag waardevolle inzichten over je doelgroep

Mis jij inzichten over hoe je product of dienst gebruikt of ervaren wordt? Of ben je benieuwd naar de behoeften van je doelgroep maar wil je wel de snelheid in je project houden? Dan is de Online Onderzoek Sprint wellicht iets voor jou.

Tijdens de Online Onderzoek Sprint haal je in één dag waardevolle inzichten op, verken je de behoeften van je doelgroep of toets je een nieuw idee of (online) functionaliteit. Door gebruik te maken van slimme online tools geven we je ook in deze tijden de mogelijkheid om hoogwaardig kwalitatief onderzoek te doen. Jij en je collega’s krijgen alle ruimte om te observeren tijdens het onderzoek en hebben een belangrijke actieve rol tijdens het analyseren van de data. Zeewaardig verzorgt het complete onderzoek inclusief de werving van respondenten. Doordat we tijdens de Online Onderzoek Sprint met verschillende mensen uit je doelgroep spreken, heb je aan het einde van de dag de benodigde inzichten om aan de slag te gaan met een ideegeneratie, productontwikkeling of de verbetering van je diensten en producten.

Waarom online onderzoek uitvoeren?

Online onderzoek doen heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte offline onderzoek. Deelnemen aan een onderzoek is voor respondenten een stuk laagdrempeliger. Ze kunnen immers gewoon vanuit huis inbellen. Dit geldt overigens ook voor je collega’s waardoor ze eenvoudig bij een of meer onderzoek sessies kunnen observeren. Ook wanneer ze in andere vestigingen of het buitenland werken. Bovendien krijg je via de digitale kanalen een inkijkje in de persoonlijke omgeving van de respondenten. Iets wat je bij een offline onderzoek vaak niet zomaar hebt. Tot slot heb je direct al je inzichten online gedocumenteerd. Hierdoor kun je inzichten eenvoudig delen binnen je organisatie.

Online onderzoek uitvoeren

Voorbeeld vraagstukken

Met de Online Onderzoek Sprint kun je diverse vraagstukken laten onderzoeken. Om je een gevoel te geven van wat we voor jouw organisatie zouden kunnen betekenen, hebben we een aantal voorbeeld vraagstukken opgesteld:

Mogelijke onderzoeksmethoden

Net als bij offline onderzoeken vraagt elk online onderzoek voor een andere methode. Voor het ene vraagstuk is een diepte-interview geschikt, terwijl een ander vraagstuk vraagt om contextmapping. Bij Zeewaardig maken we regelmatig gebruik van de volgende onderzoeksmethodes:

Online onderzoek, hoe werkt dat dan?

Online onderzoek doen klinkt ingewikkeld, maar met een aantal handige tools kun je ook op afstand veel waardevolle inzichten verzamelen. We gebruiken bijvoorbeeld de tool MURAL om eenvoudig al onze inzichten te verzamelen. Daarnaast maken we gebruik van Whereby om op een makkelijke manier met respondenten op afstand te communiceren. In Whereby zetten we ook een ‘observatie kamer’ op zodat iedereen kan meekijken zonder dat de respondenten daar iets van merken (ze worden natuurlijk wel netjes op de hoogte gebracht).

Aanpak van de Online Onderzoek Sprint

Intake

Voordat we starten met de Onderzoek Sprint is het belangrijk om het juiste vraagstuk helder te krijgen. Daarom zullen we vooraf een intake plannen. Tijdens deze intake nemen we het doel van het onderzoek door en stellen we je een aantal scherpe vragen om jouw vraagstuk helder te krijgen. Ook bespreken we welke onderzoeksmethode we gaan inzetten om inzichten voor je vraagstuk op te halen.
Na de intake gaat Zeewaardig een testplan op te stellen en samen met Respondenten.nl zorgen voor geschikte respondenten.

Onderzoek met respondenten

Na de intake is het tijd voor het onderzoek met respondenten. Alle observanten zitten klaar in de online observatie ruimte en de respondenten melden zich bij de onderzoeker. Het onderzoek wordt uitgevoerd terwijl de observanten aantekeningen maken van interessante inzichten.

Analyse

Na het onderzoek selecteren alle observanten de meest interessante inzichten van het onderzoek. Deze plaatsen we vervolgens op een gezamenlijk MURAL board zodat we de data kunnen analyseren en clusteren. Zo komen we samen tot de belangrijkste inzichten die we kunnen verwerken tot een set inzichtkaarten. Deze kaarten zijn eenvoudig in te zetten in vervolgprojecten en maken het delen van inzichten binnen je organisatie effectief.

Validatie met respondenten

De laatste stap van de Online Onderzoek Sprint gaat om het valideren van de inzichten met respondenten. Herkennen de respondenten inderdaad wat wij als belangrijk hebben gemarkeerd?

Praktische zaken

Om tot een succesvol online onderzoek te komen hebben we een aantal belangrijke praktische zaken:

Geïnteresseerd in een Online Onderzoek Sprint?

Mail AdindaMail Maarten

Geen behoefte aan onderzoek maar wil je wel snel een idee of concept testen?

Dat kan! Als je al inzichten verzameld hebt en behoefte hebt om een idee of concept te toetsen met je doelgroep dan is de Online Innovatie Sprint een betere optie.