Tips & Tricks voor online samenwerken met MURAL
• 0 min. leestijdZeewaardig faciliteert vaak sessies en workshops op de werkvloer of andere, inspirerende locaties. Maar sinds de corona-crisis staan we voor een uitdaging. Nu iedereen zo veel mogelijk thuis moet werken, hebben we gekeken hoe we onze sessies online kunnen faciliteren.
Een goede tool is hiervoor erg belangrijk. Na het vergelijken van verschillende platforms kwamen wij uit bij MURAL: een digitaal bord voor visuele samenwerking en is geschikt voor veel verschillende toepassingen. Wij gebruiken het bijvoorbeeld voor het maken van een template voor een digitale innovatie sprint, het faciliteren van online workshops en het gezamenlijk clusteren van onderzoeksresultaten. Maar we hebben er ook onze pubquiz scores in bijgehouden afgelopen week! Persoonlijk vind ik het een fijn en overzichtelijk programma om in te werken. Er is veel mogelijk, maar je raakt niet verdwaald in eindeloze opties.
Hoe werkt MURAL?
Er zijn genoeg mogelijkheden om samen te werken in MURAL. Zo kun je een brainstorm doen met post-its, stippenstemmen op ideeën of vul je samen één van de vele templates in. De grootte van het whiteboard is bijna oneindig dus je kan helemaal los gaan, en tegelijk de focus houden door in en uit te zoomen naar de verschillende elementen op je board.
Verder heeft MURAL verschillende standaard templates waar je gebruik van kunt maken. Denk aan een retrospective, business model canvas, empathy map en nog veel meer. Maak je vaker gebruik van een zelfde soort MURAL board? Dan kun je eenvoudig een eigen gemaakte MURAL opslaan als template. Zo kun jij en de rest van je team een board telkens opnieuw gebruiken.
Handigheidjes in MURAL die je wilt weten
Nu we een aantal weken in MURAL hebben gewerkt zijn we achter handige tips & tricks gekomen die het werken in MURAL wat makkelijker maken. De belangrijkste hebben we hier op een rijtje gezet:
- 🚩 Wat erg handig is in MURAL, en wat niet mogelijk is met bijvoorbeeld Miro (een soortgelijk programma), is dat je als facilitator mensen jou kan laten volgen. Dit is goed bruikbaar voor wanneer je bijvoorbeeld iets uitlegt. Ook weet je zo altijd dat iedereen over hetzelfde praat, wel zo fijn met samenwerken.
- 🐼 Je kan je MURAL heel handig anoniem delen. De deelnemers hebben geen account nodig en komen in de MURAL als een anonieme schorpioen, giraffe, panda (mijn favoriet), etc. Dit maakt de deelname laagdrempelig en creëert een veilige omgeving.
- ❌ Als facilitator kan je alle elementen in je board ‘locken’ en kan je kiezen wie dit mag ‘unlocken’. Het is aan te raden om alle elementen van je template te locken, zodat deze elementen niet per ongeluk verschoven kunnen worden.
- 🔲 In MURAL kan je gebruik maken van een ‘outline’. Dit kun je zien als een soort inhoudsopgave waarmee deelnemers eenvoudig naar verschillende onderdelen op je board kunnen navigeren. Ook kun je bij een outline uitleg geven over het desbetreffende onderdeel. Deze uitleg neemt dus geen ruimte in op je bord, maar is wel altijd toegankelijk voor de deelnemers om het een en ander nog even na te lezen. Erg handig wanneer je tijdens een workshop de deelnemers een opdracht geeft.
- 🐱 In MURAL kun je elkaars cursor op het board zien bewegen. Dit kan met veel enthousiaste deelnemers erg druk worden. Wij voegen daarom als regel toe dat iedereen zijn cursor verbergt. Zo zijn die niet zichtbaar en wordt je niet helemaal gek van alle rondvliegende muizen. Dit is vooral een probleem als je met wat meer bent of een kat hebt.
- 📥 Wanneer je tekst uit een ander bestand kopieert, bijvoorbeeld Word of Excel, en plakt in je MURAL worden hier automatisch losse post-its van gemaakt. Je kunt zo bijvoorbeeld snel je onderzoeksresultaten uitwerken in Excel en daarna plakken in je MURAL. Alle resultaten direct op post-its in MURAL zetten, zou een stuk meer tijd kosten.
- 🖋 En dan als laatste, met dubbelklik creëer je een post-it en kan je er gelijk op schrijven. Een super snelle short-cut.
MURAL in onze projecten
Bij ons functioneert MURAL voornamelijk als een tijdlijn, een format voor onderzoek en voor het houden van brainstorms. Zo gebruiken we MURAL bij de Online Innovatie Sprint eerst voor het bedenken van de elementen en volgorde voor in de co-creatie sessie, eigenlijk een visueel draaiboek. Daarna gebruiken we een MURAL board voor de template waarin we samen met de deelnemers werken tijdens de sessie. Hier zijn verschillende standaard formats van Zeewaardig verwerkt, zoals de conceptposter. Vervolgens gebruiken we hem als interne reflectie tool over hoe we de sessie vonden gaan. Zo komt MURAL elke keer weer terug.
We personaliseren de MURAL voor elke klant. Door middel van kleurgebruik en het toevoegen van iconen sluit de MURAL visueel aan bij de klant en Zeewaardig.
Geïnteresseerd in onze andere diensten waarin we onder andere MURAL gebruiken? Neem een kijkje bij de Online Expert Sprint, Online Onderzoek Sprint, Design Sprint op Afstand, de 1,5 Meter Sprint en de Leren van Corona-tijd.
Nog een tip voordat je begint aan officiële dingen: probeer het eerst eens uit bij het vergadering met collega’s. Combineer het met een videomeeting en maak het programma je helemaal eigen.
Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips en tricks. Gebruik je MURAL nog niet of wil je graag wat meer uitleg? Je kan altijd bij ons terecht om samen te kijken naar hoe jij of je bedrijf het kan toepassen. Laat het ons weten!